Всеки трети е предпочел за посрещне Нова година или Коледа в 4- или 5-звезден хотел, сочат данни на Националния статистически институт (НСЕ) за декември.
Чуждите граждани са 116.7 хиляди, като 71,3% от тях са ползвали хотели с 4-и 5 звезди и са реализирали средно 2,3 нощувки. Българите нощували в тези категории места за настаняване са 39%. От НСИ отчитат още, че най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 32.3%, следват тези с 3 звезди - 23.9%, и с 1 и 2 звезди - 15.7%. 
Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2017 г., е 833.3 хил., или с 3.1% повече в сравнение със същия месец на предходната година. 

При тризвездните хотели има най-голям ръст

на нощувките  от 6.8%. Там са осъществени 20.9% от нощувките на чужди граждани и 30.4% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1- и 2 звезди) те са съответно 7.8 и 30.6%.
Броят на пренощувалите в местата за настаняване през декември 2017 г. се увеличава с 2.7% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достига 430.4 хил., като е регистрирано увеличение с 11.1% при чужденците и намаление с 0.1% при българите. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през декември 2017 г., са 313.7 хил. и са реализирали средно по 1.8 нощувки. 
Общата заетост на леглата в местата за настаняване през декември 2017 г. е 24.1%, като се увеличава с 0.8 процентни пункта на годишна база.
Приходите от нощувки през последния месец на миналата година достигат 44.3 млн. лв., или с 6,6% повече в сравнение с декември 2016 г. Регистрирано е

увеличение на приходите както от чужди граждани - с 11.9%

така и от български граждани - с 3.2%. Най-големи са те съответно 10,8 млн. лв. и 7,94 млнн. лв. в София-град и Благоевградска област (заради Банско). След тях се нареждат Софийска област (основно заради курорта „Боровец“) с почти 4 млн. лв. приходи от нощувки и област Пловдив - с 3,4 млн. лв., почти колкото има и област Смолян (с „Пампорово“). По-нататък в класацията по приходи от нощувки през декември - с 2,755 млн. лв. се нарежда област Пазарджик. С основен принос в този район на страната е балнеоцентърът Велинград.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

„Тойота“ изтегля 3,4 милиона автомобила

Японската корпорация „Toyota Motor Corp” обяви, че изтегля 3,4 милиона автомобила по целия свят поради електронна неизправност, което може да доведе до блокиране на механизма на отваряне на въздушните възглавници при катастрофи.

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank като член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Бакалов ще отговаря за дирекции „Банкиране на дребно“, „Главна каса“, „Дигитално банкиране“, „Злато и нумизматика“, „Картови разплащания“, „Клонова мрежа“, „Организация и контрол на клиентското обслужване“ и „Частно банкиране“.