Снимки

Водата за пиене в 4 селища във Варненско съдържа наднормено количество нитрати. Това показват анализите на РЗИ-Варна за периода 1 – 15 юни т.г.

В село Снежина водата от централния тръбопровод съдържа 72,7 мг/л. нитрати, при норма 50 мг/литър. Същото се отнася за местните чешми 1 и 2 в парка на селата Тополи и Звездица, където съдържанието на нитрати е съответно от 59 мг/л до 68 мг/л., при норма от 45 мг/литър. В село Долище водата от централния тръбопровод не отговаря по показателя колиформи. Във връзка с това до „ВиК-Варна“ е направено предписание за подобряване на ефективността на дезинфекцията и за провеждане на допълнителен мониторинг до постигането на стандартните резултати, съобщиха от РЗИ – Варна. Проверките на инспекцията показват също, че водата от 4 други местни чешми не отговаря на нормите по микробиологичните показатели. Става дума за чешмата пред „Манастирска изба“ в курорта Св.Св. Константин и Елена“, „Аязмото“ и Дилбер чешма в кв. „Виница“, както и „Света Марина“ във варненския кв. „Възраждане“. Показателят с отклонение е колититър от 10 до 30, при норма над 30. Във връзка с установеното наднормено съдържание на нитрати, сме информирали кметовете на общините и сме издали предписания за поставяне на трайна маркировка върху местните обществени чешми, че водата е негодна за пиене там, където са надвишени максималните стойности за нитрати и колититър, уточниха от РЗИ – Варна.

Преди това в други 4 варненски села също имаше изследванията на проби, които показваха, че водата за питейно-битови нужди е с влошени показатели. В село Староселец изледванията показаха остатъчен хлор с концентрация 1 милиграм на литър, което е над два пъти повече от допустимата концентрация от 0,3 – 0,4 мг/л. С нитрати над нормата пък бе водата в селата Бенковски и Изворско, където при допустимо количество от 50 милиграма на литър, пробата от Бенковски показа 110 милиграма, а от Изворско – 65 милиграма. Изследванията на водата от варненското село Чернево пък сочеха, че има замърсяване с колиформи над нормите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.