Снимки

Съкращения на персонал, закриване на отделения и разсрочване на дълговете. Това е залегнало в оздравителния план на здравното министерство за болницата във Враца. Обяви го заместник министър Жени Начева на среща с ръководството на затъналото в дългове здравно заведение, проведена късно вечерта в петък. На нея, в присъствието на областния управител Малина Николова и шефа на РЗОК Светозар Симеонов Начева уверила, че болницата няма да бъде обявена в несъстоятелност. Ще трябва да се съкратят обаче около 150 души от персонала, който е към 500 души медици, администрация и помощни работници. Предвижда се отделението по физиотерапия да  бъде закрито, неонатологията да се присъедини към АГО-то, а в УНГ да останат само пет легла.

Според предварителните разчети болницата може да реализира близо 977 000 лева на месец. 130 000 лева от тях ще се използват за погасяване на задълженията. „Съставили сме конкретен план с всеки един кредитор и е договорена каква част ще получава за старите просрочени задължения”, казала Жени Начева. Тя уточнила, че ако се спазва този план, ще са необходими 7 години, за да изчистят борчовете на болницата.

Зам.министър Начева проведе специална среща за проблемите на болницата.

Според директора на закъсалото здравно заведение Орлин Цветков, предложения разчет на паричните потоци и оздравителния план ще гарантират стабилност за работещите медици и ще върнат доверието на пациентите.

Заради затъването на лечебницата пък бившият заместник министър д-р Михаил Зортев е привлечен като  обвиняем от Софийска градска прокуратура. Той дори вече е с марка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева, защото в периода 30 декември 2010-та до18 май 2011-та е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ да извършва медицински дейности на територията на държавната болница. С това действие д-р Зортев е нарушил Закона за лечебните заведения. „Вива Медика“ е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Настъпилата вреда от действията му е в размер на 12 881 505 лева. Това е сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности, уточняват от прокуратурата.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.