0

Н а 29 юни се чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, които имат основополагаща роля в развитието на Христовата църква. Те са ревностни разпространители на християнското учение, изтърпели много страдания и гонения. Наричани са “първовърховни престолници и вселенски учители“.

На 29 юни се чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, които имат основополагаща роля в развитието на Христовата църква. Те са ревностни разпространители на християнското учение, изтърпели много страдания и гонения. Наричани са “първовърховни престолници и вселенски учители“.

Петър

бил беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро. Той е един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. За него Месията казва: „Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят“.

Павел

е роден в Тарс, Киликия. Той първоначално, изповядвайки юдейската религия, е бил сред гонителите на християните. Един ден път за Дамаск, той е бил осветен от видение, в което му се явява Иисус Христос и му казва: „Савле, Савле, защо ме гониш?”. Павел ослепява и е заведен обратно в града, където след три дни чудодейно е изцерен. След този преломен за него момент, Павел, от яростен противник на християните, се превръща в най-ревностен разпространител на християнството. Апостол Павел има големи заслуги за разкриването на универсалния характер на Христовото учение.

През 67 г. апостолите Петър и Павел намират смъртта си в Рим. Павел е разпнат на кръст, с главата надолу, а Павел, понеже е бил римски гражданин, е имал „привилегията“ да бъде посечен с меч. Това става по времето на император Нерон и неговите гонения срещу християните. Няколко века след смъртта на св. Петър и св. Павел в Рим, и след много други гонения на християни в Римската империя, Рим се превръща в център за християнството.

През IV век на място, което е било част от състезателната арена на император Нерон, е изградена първата сграда на базиликата „Свети Петър“, още по времето на император Константин Велики. През XV век старата базилика е съборена и преустроена. Изградена е сегашната сграда на базиликата „Св. Петър“, в чието архитектурно решение и в чийто стенописи оставят таланта си двама гении на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело.

Петровден в българските народни обичаи

Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле“. Сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.


.