29 юни - Свети първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден)

29 юни - Свети първовърховни апостоли Петър и Павел (Петровден)

Имен ден имат Петър (означава камък, скала), Петрана, Петранка, Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава – пратеник), Камен, Кремена.

На 29 юни се чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, които имат основополагаща роля в развитието на Христовата църква. Те са ревностни разпространители на християнското учение, изтърпели много страдания и гонения. Наричани са “първовърховни престолници и вселенски учители“.

Петър (Симон Петър)

бил беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро. Той е един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. За него Месията казва: „Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят“.

Павел (Савел)

е роден в Тарс, Киликия. Той първоначално, изповядвайки юдейската религия, е бил сред гонителите на християните. Един ден път за Дамаск, той е бил осветен от видение, в което му се явява Иисус Христос и му казва: „Савле, Савле, защо ме гониш?”. Павел ослепява и е заведен обратно в града, където след три дни чудодейно е изцерен. След този преломен за него момент, Павел, от яростен противник на християните, се превръща в най-ревностен разпространител на християнството. Апостол Павел има големи заслуги за разкриването на универсалния характер на Христовото учение.

През 67 г. апостолите Петър и Павел намират смъртта си в Рим. Павел е разпнат на кръст, с главата надолу, а Павел, понеже е бил римски гражданин, е имал „привилегията“ да бъде посечен с меч. Това става по времето на император Нерон и неговите гонения срещу християните. Няколко века след смъртта на св. Петър и св. Павел в Рим, и след много други гонения на християни в Римската империя, Рим се превръща в център за християнството.

През IV век на място, което е било част от състезателната арена на император Нерон, е изградена първата сграда на базиликата „Свети Петър“, още по времето на император Константин Велики. През XV век старата базилика е съборена и преустроена. Изградена е сегашната сграда на базиликата „Св. Петър“, в чието архитектурно решение и в чийто стенописи оставят таланта си двама гении на Ренесанса – Микеланджело и Рафаело.

Петровден в българските народни обичаи

Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле“. Сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.


.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.