29 хора се събраха на онлайн фестивал в Шумен въпреки пандемията
3

29 хора се събраха на онлайн фестивал в Шумен въпреки пандемията

50 години след първото издание организаторите посветиха празниците на техния създател проф. Венета Вичева

„Празникът за нас беше, че заедно с децата изгледахме филма, беше много студено, никога не е било толкова студено по време на хоровите празници. Трогна ме малката сестричка на Алекс, една от най-малките ни хористки, седнала на два чадъра да не замръзне и завита с якето на баща си, която изгледа целия концерт. И ти става топло на душата.“ Така коментира пред "Монитор" впечатленията си от първата онлайн концертна вечер на XXVI Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников" Шумен 2021 диригентът на хор „Бодра песен“ Деница Узунова, основен мотор на реализирането на празниците в онлайн вариант.

Фестивалът, който тази година отбелязва половин век от съществуването си преминава безпрецедентно онлайн заради пандемията от COVID-19, но пък обедини в желанието им да се представят въпреки коронавируса 29 хора от България, Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Испания, Русия и Украйна. Началото на хоровите празници в Шумен е поставено преди 50 години по инициатива на покойната проф. Венета Вичева, почетен гражданин на Шумен, а тазгодишното издание е посветено на 90-а годишнина от нейното рождение. Концертите се излъчват на видеостена пред Драматично-кукления театър в Шумен, който по традиция през годините е бил домакинската сцена на хористите.

„Вълнуващо, въпреки, че не е това, което к сме сме свикнали - емоциите, „токовете“ от изпълнението на живо в зала, но въпреки това реакциите на колегите са много добри. Днес предстои силен концерт и финални изненади, в това число и наградите. В единия канал, където вървеше концертът от първата вечер има към 1000 гледания до момента, най-важният резултат от това онлайн издание е, че много други хорове научават за фестивала в Шумен и тепърва изразяват желание – има вече такива от Сърбия, Хърватия. Получавам много покани за приятелство, което гарантира бъдещо сътрудничество и това е най-хубавата мисия на това онлайн издание. Тази форма на провеждане дава възможност на хорове от цял свят да участват където пожелаят, без да са зависими от финансови разходи. Но най-главното е, че научават за нас.“ – коментира още ръководителят на хор „Бодра песен“ Деница Узунова.

В първата концертна вечер участваха хоровете „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК "Анастас Стоянов" в Шумен, „Добри Христов“ (Варна), „Св. Георги Победоносец“ (Русе), „Символ“ (Букурещ, Румъния), „Родна песен“ (Перник), хорът към към 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” (София), Pueri Cantores St. Aegidien, (Брауншвайг, Германия), „Дунавски вълни“ (Русе), „Рассвет“ (Москва), „ОХАНА“ (София), „Ластивята“ (Киев, Украйна), Moran (Израел), „Детска китка“ (Пловдив), „Свети Флориан“ (Австрия).

Втората онлайн концертна вечер можете да гледате днес от 19.00 часа.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.