29 души в дом за умствено изостанали в Шумен пипнаха COVID-19

29 души в дом за умствено изостанали в Шумен пипнаха COVID-19

Положителни проби за коронавирус са дали 29 души от Дома за пълнолетни с умствена изостаналот в с. Лозево край Шумен, съобщи в сряда РЗИ. 20 от тях са потребители на социални услуги в дома, деветима са от персонала.

Социалното заведение се намира на обособена територия извън чертите на населените места между Шумен и отдалеченото на 8 километра село Лозево. В ДПЛУИ към момента живеят 85 души. Предвид на здравословното им състояние и спецификата на заболяванията им при тях е трудно да се обяснят ограничитнелни мерки, които трябва да се спазват.

"Част от потребителите и персонала са безсимптомни, а другите прекарват заболяването леко." - съобщи заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. Тя допълни, че е създадена необходимата организация за работа, за да не се нарушава ежедневната грижа за потребителите. 

На останалата част от домуващите и работещите също са направени изследвания, резултатите от които се очаква да станат ясни по-късно през деня в сряда или в четвъртък.

Деветимата заразени от персонала са поставени под карантина и са по домовете си. Общо 51 души, основно от медицински сестри, социални работници и санитари обгрижват настанените в дома 85 мъже с умствена изостаналост.

В сряда обявеният брой на новозаразените в Шуменско, вписани в Единния информационен портал е 95 души. Най-много - 50 са в община Шумен, възрастта им е от 6 до 72 години. Децата с положителни проби в областта са седем. Те са ученици в СУ  в СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Смядово, и шуменските СУ „Сава Доброплодни“, ПМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ "Н.Й.Вапцаров" Шумен, едно от децата посещава детска градина.Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.