29 000 квестори дебнат за преписвачи на матурите

29 000 квестори дебнат за преписвачи на матурите

Около 29 000 квестори ще пазят на матурите тази година. Те са в общо 722 училища за всички изпити, посочи зам.-образователният министър Таня Михайлова по ТВ Европа.

„Колко и камери да имаме и с каквито и технически средства да са включени с цел да няма прояви, които са недопустими с оглед на опит на измама по време на изпита, смятам, че най-отговорната роля и на квестора в залата.”, каза тя.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде в около 5 000 класни стаи. 4 000 изпитни зали пък са предвидени за втората матура по предмет по избор. 230 стаи пък са ангажирани са третата. В около 380 училища ще се проведе и държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Матурите тази година за от 1-ви до 4-ти юни. На 1-ви и 3-ти са задължителните държавни зрелостни изпити и те ще започнат от 9 часа. Близо 49 000 трябва да се явят на матура по български език и литература, а на втория по предмет по избор са около 38 000. На 2-ри и 4-ти юни пък изпитите по желание, които се бъдат от 8 ч. На тях ще се явят общо около 1000 ученици. „Надявам се матурата да бъде успешна на всички, които се явяват на изпити от 1 до 4 юни. Вълнуват се всички, които са ангажирани в процеса – зрелостниците, учители и родители. Всеки иска да има добър успех на изпита.”, каза Михайлова.

Тази година освен всички мерки от предходни години, свързани с организацията, се обръща внимание и на противоепидемичните мерки. Още на входа ще има медицински филтър, препоръчали сме да има медицински сестри в училищните комисии, броят на учениците в залите е намален, за да има гарантирано разстояние от метър и половина между учениците и квесторите.”, обясни Михайлова. В школата ще отварят и втори вход, за да няма струпване, ако има медицинско лице, което да направи филтъра.

Учениците сутринта трябва да бъдат с маски или шлемове, които могат да свалят по време на изпита, когато пишат, по желание могат да бъдат и с ръкавици. За квесторите също трябва да има маски или шлемове. „Ще има резерв от маски за зрелостниците и квесторите, които се явят без тях.”, посочи зам.-образователният министър. В коридорите и залите трябва да има дезинфектанти. Освен с маски или шлемове, зрелостниците трябва да носят черен химикал, бележка за допускане, документ за самоличност. Тези мерки ще бъдат приложени и по време на националното външно оценяване в седми клас. Вероятно и в началото на учебната година, каза Михайлова.

Тази година матурите ще служат са вход в повече специалности. Михайлова посочи, че държавният зрелостен изпит по български език и литература не бива да се подценява и няма масово отлични оценки. Миналата година е имало само една отлична оценка. Зам.-образователният министър обясни, че матурата е при равни условия и затова може да има съпоставимост на резултатите. Тя допълни, че 38 вуза и досега са използвали държавните зрелостни изпити за вход, а догодина ще решат дали следващата година тя ще се прилага за същия брой специалности. Михайлова посочи, че от тази година ще има допълнителна стипендия за високи резултати на матурите и се насочат към педагогически, инженерни специалности.

Зам.-образователният министър смята, че дистанционното обучение е доказало своята ефективност и това се вижда от факта, че всички ще завършват навреме. Подобрила се е и връзката с родителите. Михайлова допълни, че се правят анализи и имат възможност да продължат с него, ако се налага. Ако учениците се върнат в клас, то мерките ще бъдат съобразени с условията  и обстановката, в които се намираме наесен. Дезинфекцията и миенето остават. Ако някой иска, може да носи и маски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.