29 000 деца с увреждания, само 1000 с лична помощ (ТЕМАТА)

29 000 деца с увреждания, само 1000 с лична помощ (ТЕМАТА)

Повече семейства на малчугани в неравностойно положение вземат пари за отопление

29 021 са децата у нас, получаващи помощи заради степен на увреждане. Това показват данните за първите 9 месеца на 2019 година на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

Само 999 обаче са децата, които ползват услуги в домашна среда „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“. За месец октомври общият брой хора, които ползват тези услуги, е 19 670.

Личните асистенти могат да бъдат от семейството или външни хора. Не всички деца с увреждания обаче имат право да ползват механизма лична помощ, тъй като до края на 2020 г. ползвателите са децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане, както и децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане, уточняват експертите от АСП. Около половината от посочените 29 021 деца с помощи - 15 520, не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. Те са

без право на чужда помощ

тъй като процентът на инвалидност е 50 на сто.

Хората и децата с увреждане 90 и над 90% имат право на лична помощ по Закона за личната помощ, а останалите хора с увреждания могат да ползват такава по програми на социалното министерство, разясни председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов пред „Монитор“. „Основната промяна от тази година е, че чрез новия закон за личната помощ има устойчиво финансиране – то е гарантирано със закона, докато другите социални услуги са програмни – програмно финансиране, т.е. има програма – има лични асистенти, всяка година се кандидатства, а чрез закона се гарантира наличието на асистенти за определена група инвалиди“, обясни Адемов.

Лична помощ се полага дори и да се ползват други социални услуги в общността, с изключение на тези от резидентен тип и от специализирани институции. За дете с инвалидност от 90 на сто и нагоре помощта е в размер на 930 лв. На малчуганите, определени от 70 до 90 на сто увреждане, се полагат 450 лв., а за дете с определени от 50 до 70 процента на увреждане - 350 лв. Помощта се отпуска


независимо от доходите на семейството

при условие че детето не е настанено за отглеждане извън семейството и живее постоянно в страната.

С 200 повече са семействата с деца в неравностойно положение, които са получили отоплителна помощ. За отоплителен сезон 2019/2020 г. – помощта е отпусната на семейства, в които има 2246 деца с трайни увреждания, а за предходния сезон такава помощ са получили семействата на 2009 деца с трайни увреждания, показват данните на АСП. При определяне покриването на доходния критерий за отпускане на помощта за отопление помощите за дете с трайно увреждане не се приемат за доход. При изявено желание семействата, които отглеждат деца с увреждания, се подпомагат и по реда на Закона за социалното подпомагане. В тези случаи са предвидени облекчения в критериите за достъп до исканата помощ – децата ползват по-високи индивидуални коефициенти.

Според данните на АСП към края на ноември


11 429 души над 18 години

ползват механизма лична помощ. Право на всеки човек с увреждане е сам да вземе решение дали ще се включи в този механизъм или ще ползва други дейности. Помощта за инвалидите с процент от 50 до 70,99 вземат 7 на сто от линията на бедност, или 24,36 лв. за 2019 г. Хората с

от 71 до 90 на сто степен на увреждане получават помощ в размер 15 на сто от линията на бедност, или 52,20 лв., а за над 90% степен на увреждане – в размер 25 на сто от линията на бедност, или 87,00 лв.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.