Снимки

Заради натрупани задължения в размер на 3,2 млн лв „EVN България Електроснабдяване“ поиска да бъдат блокирани сметките на старозагорското УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД.

Болницата, чийто мажоритарен собственик е Министерството на здравеопазването, от няколко месеца просто спряла да плаща за консумираната електроенергия.

В натрупана сума влизат главница, законови лихви, обезщетения за забава и направени разходи по водените до сега 5 съдебни дела, приключили с потвърждаване искането на алектроразпределителното дружество.

Борчът се трупа от 2013 година, подписани са били няколко спогодби за разсрочване, като последната е от 3 май м.г, но и тя не е спазвана.

Старозагорската УМБАЛ е най-големият длъжник на EvN и необслужването на задълженията я превръщало в сериозна заплаха за финансовото състояние на дружеството.

От електроразпределителното дружество напомнят, че нямат право да „дръпнат шалтера“, но ще се възползват от всички възможни законови средства да си приберат поне част от вземанията.

Борчовете за ток на „Проф. д-р Стоян Киркович“ са само едно от перата, по които болницата е задлъжняла. Справка в отдел „Местни данъци и такси“ при община Стара Загора показва, че за последните 5 години не са платени около 1 млн лв такса „смет“. В такъв размер е и задлъжнялостта към държавното „В и К Стара Загора“ ЕООД.

„За проблема със забавените плащания относно електронерегията сме уведомили още преди няколко месеца принципала. В невъзможност сме да се справим с тези суми.“, призна членът на съвета на директорите проф. д-р Иван Въшин.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“, проф. д-р Йовчо Йовчев не бе открит за коментар. Не вдигаше телефона си и председателят на борда Светла Карастоянова, която е секретар на РЗИ – Стара Загора.

„Опитваме се отчасти да разрешим проблема с отпускането на безлихвен кредит, правят се постъпки, но все още няма крайно решение.“, уточни ситуацията областният управител Гергана Микова. По нейни данни общите задължения на дружеството са в рамките на около 23 млн лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.