Снимки

Парламентът показа, че може да работи в интерес на гражданите. При това без да губи време в излишни спорове и търсене на политически дивиденти. С приетите промени в Кодекса на труда близо 10 000 работници с неизплатени трудови възнаграждения през последните три години ще могат да си ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Собствениците на такива предприятия няма да могат вече да ги прехвърлят на неплатежоспособни лица и така да си измиват ръцете. Също така нередовните платци няма да участват в процедурите по получаване на обществени поръчки. А Инспекцията по труда ще може да пуска искови молби по откриване на производства по несъстоятелност. Демонстрираното единодушие е знак, че в сградата на Народното събрание може да бъдат загърбени срамните сцени с нападки и обидни квалификации, на които станахме свидетели през последните месеци. А езикът на омразата да бъде заменен с обичайния за демократичните общества дебат с аргументи между управляващи и опозиция. Положителното е, че хиляди ощетени ще получат парите си в рамките на няколко месеца. Вярно е, че всичко това ни връща чувството за справедливост, но все пак нека не вдигаме излишен шум, придружен с фойерверки. Не трябва да се забравя, че тези пари ще дойдат от редовните данъкоплатците. Така че това да не бива да се оказва лесна вратичка за измъкване от отговорност на тези, които не искат да плащат задълженията си. Нека всичко това служи и като обеца на ухото за нарушителите на закона и на тези, които не зачитат правата на работниците. Защото примерите в това отношение са не един и два. Нека споменем само Дупница, Ветрен, „Пикадили“... Тези случаи са показателни. Така че обидните за човешкото достойнство дела няма да останат ненаказани. Накрая е редно да се запитаме – кой всъщност е печелившият след демонстрираното единство в парламента. Всъщност истината е, че печеливша е демокрацията. Защото некоректните работодатели вече няма да могат да прехвърлят фирмата си на трето лице при неизплатени заплати или обезщетения, а служители на фирми ще могат да получат неизплатените си заплати. Но за да бъдат всички доволни, е редно да няма губещи. Така че радостта от случилото се може да е голяма, но законотворците трябва да знаят, че има още какво да направят, за да има справедливост.

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.