Снимки
В момента в Европа се разработва единна методология за изследване на храните. Това съобщи днес по БНТ земеделският министър Румен Порожанов във връзка с проблема с двойния стандарт, с който се сблъскват почти всички страни от Централна и Източна Европа.
„Дебатът за храните и двойния стандарт е дълъг, той продължава почти година, за съжаление, ще продължи поне още една. В момента се разработва единна методология за изследване на храните, защото досега всяка страна го правеше по собствен начин”, обясни министърът.
Според Порожанов, през изтичащата година по отношение на храните е имало няколко съществени теми, като една от тях е бил фипронилът. „Продължаваме проверките, но, за радост, проблемът се регулира като над 1,5 млн яйца бяха унищожени, а също и много кокошки.", каза още той.
"Доброто за годината е, че се регулираха цените да бъдат стабилни и в следващите 6 месеца ще продължат да се наблюдават. Стабилизираха се цените на млякото след предприетите мерки и отпадането на квотите. В момента и в България има добри цените за производителите", добави Порожанов.
Във връзка с подпомагането на селскостопанските призводители земеделският министър съобщи, че преди Коледа те ще получат своите директни субсидии. "Вчера са получени 73 млн. за акцизна ставка на горивото, компенсирана е с 40 ст., а останалите 11 млн. ще бъдат платени през януари, февруари 2018 г. Днес предстои оторизация на директните плащания. Очакванията са около 550 млн. лв да бъдат обработени от фонд "Земеделие" и да бъдат предоставени по сметките на земеделските производители"
"Всеки земеделски производител може да види своите парцели,които е заявил и там,където са недопустими, да даде мотивирана жалба, която да бъде разгледана. Субсидиите за животновъдство са по 8 схеми за обвързано производство с бюджет около 120 млн. лв., 105 са изплатени. Останалите ще бъдат изплатени след това. Между 700-750 млн. лв ще влязат в сектора само през декември", каза още той.
По въпроса за общата селскостопанска политика от следващия програмен период на ЕС Порожанов поясни, че България ще постави на обсъждане сближаването в нивата на субсидиите, защото в някои страни, включително и нашата, те са по-ниски от средните за ЕС, което пречи на нормалната конкуренция. По думите му другата тема е бюджетът. „Ние трябва да дадем своите аргументи за запазване на финансирането, така че европейските земеделски производители да бъдат конкурентоспособни на останалите", заключи министърът.

Междувременно от ДФ „Земеделие“ съобщиха, че от 2 до 31 януари земеделските стопани, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и за зеленчуци - оранжерийно производство, трябва да докажат минимални добиви и реализация на произведената продукция. За целта те трябва да подадат декларация по образец и да предоставят документи в ДФ „Земеделие“. Утвърденият електронен опис е достъпен за изтегляне от сайта на институцията. Към приложения файл е изготвена и инструкция за неговото попълване.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Петър Андронов: Влизането в банковия съюз ще намали лихвите по кредитите

Влизането на България в банковия съюз няма да повиши лихвите на кредитите, в дългосрочен план отдаването на заеми ще стане по евтино. Това ще случи заради подобреното качестве на финансовото посредничество, прогнозира председателят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов.

Цените на уикенд винетката и тол таксите зависят от Световната банка

Трябва да приключи докладът на Световната банка и тогава се очаква да се реши каква би била цената на уикенд винетката и ТОЛ таксите, заяви Станислав Иванов от Комисията по транспорт в ефира на Нова. Той е и един от вносителите на промените свързани с винетките.

Най-скъпо струва гражданството срещу инвестиция в Австрия

Най-много пари трябва да се инвестират за да се вземе гражданство в Австрия, а най-малко в Сейн Люис, Доминика и Антигуа и Барбуда, сочи класация на Bloomberg. В списъка са цитирани 10 държави, като по стандартите на МВФ, 8 от тях са офшорни зони.