Снимки

Японски хакери се представят за служители на „Енерго про” и разпространяват в интернет вируси под формата на писмо от енергийната компания. Писмото съдържа текстови прикачен файл, в който най-вероятно се намира вирусът, а адресът, от който е изпратен е jinkyo@douraku.co.gp. От него ясно се вижда, че писмото е изпратено или най-малкото е преминало през японски сървър. Ето и тъкстът на съобщението, извън прикачения файл: „Уважаеми Госпожо/Господине. Бихме искали да ви уведомим, че имате издадена електронна фактура. Прикаченият файл е официален счетоводен документ и е в съответствие с изискваниятана Закона за електронния документ и на електронния подпис. Ако имате допълнитени въпроси или се нуждаете от друга информация, моля не се колебайте да се свържете с нас на координатите за връзка, посочени във вашата електронна фактура.Благодарим ви, че сте клиент на „Енерго про”. Желаем ви успешен ден.” При опит да се проследи посочения имейл, от който е изпратено писмото обаче, се появява предупреждение, че това може да е опит за виртуална измама.

Това не е първият опит на световни хакери да нанасят удари и да заразяват компютрите на потребителите чрез фалшиви писма от авторитетни държавни институции или частни компании. Миналия месец стотици хора получиха писма уж от името на НАП, с прикачен файл, в който уж се съдържала важна информация за техни неразплатени задължения. Онези, които отвориха прикачения файл, просто трябвше след това са носят компютрите си на сервиз. За разлика от измамите тип нигерийска примка, при които целта е потребителят да бъде накаран да изпрати определена сума пари, но съвсем доброловно, при този тип виртуални измами, се цели да се порази самият компютър и да се инсталира в него програма, която да дава достъп до всички лични данни на потребителя, които той твърде непредпазливо съдържа в него. Експерти предупреждават, че опасността е огромна, тъй като дори и кражбата на една снимка може да бъде достатъчна за да бъде регистрирана собственичката на компютъра в някой порно сайт или пък да бъде обявен собственикът за сериен убиец и престъпник. Поради това не отваряйте никога файлове от непознати адреси. Още повече, когато в разширеията си те имат непознати кодове, показващи, че са изпратени от далечни и екзотични страни, съветват компютърните специалисти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

ЕК задължи „Газпром“ да позволи конкуренти цени за Централна и Източна Европа

Европейската комисия прие решение, с което налага на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, съобщиха от ЕК.

България свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).