Снимки

През април приключи обучението по професионална квалификация на първите групи от 280 безработни, от включените 560 в проекти от Националния план за действие по заетостта за 2016 година и реализирани съвместно със социалните партньори на Агенция по заетостта. Това съобщиха от Дирекция „Регионална служба по заетостта” във Варна, като подчертаха, че усвоените професии са предимно в сферата на туризма и са в отговор на нуждите на работодателите от квалифицирана работна ръка за летния туристически сезон‘2016. За усвояването на професии, свързани с туризма се обучават общо 560 безработни от областтта, като най-голям е бил броят на курсисти по професия „Готвач” и „Камериер” с по 160 души. За „Сервитьор-барман” се обучават 100 безработни и още толкова за „Продавач-консултант”. 40 са получили квалификация за „Администратор“. Първите завършили обучението си са 80 камериери, 80 готвачи, 60 продавач-консултанти, 20 сервитьор-бармани и 40 администратори. През май завършват професионалната си квалификация 160 души - по 80 камериери и готвачи, както и по 40 продавач-консултанти и сервитьор-бармани. През месец юни завършва обучението си още 38 готвачи и 20 сервитьор-бармани. Поради дългия период за обучение за придобиване на по-висока степен на професионална квалификация, 42 готвачи и 20 сервитьор-бармани ще приключат обучението си през месец август. На част от успешно завършилите е осигурена субсидирана заетост за период от 3 месеца. Трудовите посредници в бюрата по труда оказват съдействие на останалите за намиране на трудова реализация по придобитата специалност на първичния пазар на труда, казах още специалистите. Статистиката за безработицата сочи спад до 4,1%, съобщиха още от Регионалната служба по заетостта във Варна. Регистрираните безработни са 7 172 души. Във Варненска област безработицата е 6,8%, като регистрираните безработни в бюрата по труда са 15 156. На работа само за месец са наети 1 698 безработни от областта, като на първичния пазар на труда са ангажирани 1518 души. По програми за заетост и схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали още 180 безработни. В бюрата по труда на Варненска област са заявени 1 414 свободни работни места. От тях на първичния пазар са обявени 1286. Най-много са вакантните позиции в сферата на хотелиерството и ресторантьорството (423). Следват преработващата промишленост (234), транспорт (185), търговия (152), селско стопанство (115). По програми за заетост и схеми на „Развитие на човешките ресурси” са обявени 128 работни места, съобщават още от РСЗ – Варна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.