Мийте ръцете със сапун и топла вода поне 30 секунди, за да сте сигурни, че по тях не са останали микроби. Не посягайте към храната, ако не сте ги измили. Все азбучни и изречения, които децата наизустяват още в детската градина. Това обаче съвсем не означава, че са наясно защо учителката ги кара да си мият ръцете, след като таткото вкъщи не прави това дори и когато излиза от WC-то. Естествено е, че моделът „тати” е много по-силен от модела „госпожата”. И това е напълно естествено. Друг е въпросът какви навици за живота се опитва да възпита единият и какви без особени затруднения налага другият.

Като се има предвид устойчивостта на този модел във времето, не е за учудване, че у нас по разпространение на хепатит „А” - болестта на мръсните ръце, достигаме рекордни нива, почти като тези за страните, в които 70% от населението не разполага с течаща вода.

Проблемът съвсем не е за подценяване, защото след себе си той влачи още редица други проблеми – като се започне от личната трагедия да се разболееш и да те лекуват в болница, та се премине през финансовата страна на въпроса, която за Националната здравноосигурителна каса, плащаща терапията на осигурените, никак не е малка и се завърши със социалното ощетяване на обществото – изгубени работни дни, неясен брой недиагностицирани заразени или хронично развиване на заболяването, което уврежда черния дроб и мъчи до гроб. Нещо повече, често пъти то дори води точно до него.

Хепатитът в още по-трагичните му и зловещи форми, когато е от тип „В” и „С”, има още по-неприятно изражение както за пациента, така и за огруханата ни финансово НЗОК. Това са формите, които се предават по полов път или интравенозно, както е при наркоманите.

В същото време независимо от проблема страната ни няма национален план за борба с хепатита, за какъвто не един и двама специалисти в областта на лечението на черния дроб настояват от години. Няма създадени и специализирани малки центрове, които не само да поемат по-леките случаи, които не са за болница, като следи начина им на живот, след като премине острата фаза на болестта, провеждат кампании в полза на тестването за заболяването и изготвят програми за промоция на здравословен начин на живот. Практиката показва, че точно такива малки центрове, с конкретен обект на медицинска дейност, вършат най-много работа по отношение на ограничаването на заболеваемостта от една или друга болест.

Например в малка Словения, наброяваща население колкото жителите на столицата ни София, преди седем години бяха изградени пет такива центъра. Разбира се, по програми с европари, от които се ползва без проблем и нашата страна, стига да има воля. В резултат към днешна дата инфектираните с хепатит от всичките му типове там се откриват в начална фаза, когато заболяванията се лекуват не само по-ефикасно, но и по-евтино за здравноосигурителната система на Словения.

Какво пречи да бъде копиран нейният опит?! Да се надяваме, че не е администраторски мързел, а просто някой не се е сетил навреме.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.