Снимки

Учени съставиха най-голямото родословно дърво в света, използвайки данни от генеаложкки уебсайт, съобщи сп. "Сайънс".

Картата включва около 13 милиона души от средно 11 поколения. Броят е впечатляващ, но още по-удивително е това, което семейната история разкрива за начина на живот в миналото.

Специалистите са използвали данни от сайта Geni.com заради начина, по който той дава информация за продължителността на живота. Те са прегледали данните от повече от 86 милиона публични профили. За

да елиминират социоикономическите предпоставки

учените са сравнили част от информацията с 80 000 акта за смърт във Върмонт. Накрая се оказали с достатъчно надеждни данни за 5,3 милиона родословни дървета, най-голямото от които обхваща 13 милиона души, живели от 1650 г. до 2000 г.

Тази огромна мрежа се състои предимно от хора от Европа и Северна Америка, като дава информация за моделите на продължителността на живота, браковете между родственици, миграцията, генетичните връзки.

Изследването вече разкри интересна информация за движението на хората и дълголетието.

Обхванатите от изследването жени са сменяли местожителството си повече от мъжете, но мъжете са стигали по-далече, като дори са сменяли и държавата. Възможно е причините за това да са икономически, каза Янив Ерлих от екипа. Мъжете са наследявали земя или магазин, които са ги задържали по родните места. Надалече са заминавали заради войни или икономически проблеми.
С развитието на транспорта започнали по-дълги миграции. Хората, родени преди 1800 г., обикновено са намирали партньори в радиус до 8 км. До 1850 г. това разстояние станало 19 км, а до 1950 г. - 100 км. В края на 19-и век обаче, въпреки пика в развитието на транспорта, сватбите между роднини са били най-чести. От 1950 г. до началото на 19-и век,

браковете в Европа и Северна Америка

често са били между братовчеди четвърто коляно.

Данните в родословното дърво дадоха възможност на специалистите да анализират степента, до която гените помагат за дълголетие. Според резултатите генетиката осигурява само 16 процента от необходимото за достигане на дълбоки старини, в сравнение с 25 процента според други проучвания.

Според някои изследвания тютюнопушенето съкращава живота с 10 години. Това означава, че изборът, който правим, се отразява върху продължителността на живота повече от наследствеността.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.