Снимки

Около 60-70% от стоките в големите вериги са българско производство. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. „Повечето модерни търговски формати изграждат дългосрочни отношения с местни доставчици – фермери, млеко- и месопреработватели, като им помагат да внедрят европейски и международни стандарти и да излязат на външния пазар“, се казва в аналза.

Освен това става ясно, че търговските вериги извършвали сериозни инвестиции в страната - към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в търговията на дребно са 2,6 млрд. лв. или 5,8 на сто от общите инвестиции с натрупване към този момент.

Всъщност статистиката сочи, че между 2005 г. и 2015 г. заетите в търговията на дребно нарастват с около 12 на сто. Този ръст показва, че навлизането на модерните търговски формати на практика води до нетно увеличение на заетостта в сектора. Освен това търговските вериги предлагали чувствително по-високи заплати на своите служители - средната брутна месечна заплата в тях е била 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми с до 9 заети (449 лева).

От значение е и влиянието на модерната търговия по линия на изсветляване на икономиката - големите търговски вериги помагат за повишаването на събираемостта на данъците, деклариране на сделките с бързооборотни стоки и спазване на трудовото и осигурителното право, се отбелязва в изследването. По приблизителни оценки за 2015 г. те са внесли ДДС на стойност около 1,4 млрд. лева и данъци върху труда на стойност около 170 млн. лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Британците заделят средно 2272 евро за лятната си ваканция

65% от жителите на Дания страна планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%). Само 51 на сто от французите смятат да заминат във ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират летен отдих.

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни.