Снимки

България е на пето място в Европейския съюз за 2016 г. по процент на населението на възраст от 15 до 64 г., което е икономически неактивно. Това сочат последните годишните данни на Евростат.

В статистиката обаче са включени и държави, които все още не са част от европейската общност. Така, ако бъдат прибавени и те, страната ни заема седма позиция в класирането по неработещи хора.

Сред страните - членки на ЕС, Италия (35,1%) отчита най-голям дял на хора извън пазара на труда. Тя е следвана от Хърватия и Румъния (по 34,4%), Белгия (32,4%) и Гърция (31,8%). На другия край на класацията с най-нисък дял са Швеция (17,9%), Дания (20,0%) и Холандия (20,3%).

Общо 31,3% от нашенците през миналата година на възраст между 15 и 64 г. не са работили, което е с 0,6 процентни пункта повече в сравнение с предишната година. Това означава, че общо 1,45 млн. души са били извън пазара на труда. Като цяло процентът сред жените през миналата година е по-голям в сравнение с този при мъжете – съответно 35,4% и 27,3%.

Данните за последните 10 години сочат, че този дял е бил най-висок

 

през 2011 г. - 34,1%

 

като оттогава насам се наблюдава постепенно понижаване. Най-малко неработещи българи е имало през 2015 г. - 30,7 на сто.

Според данните основната причина тези икономически неактивни лица да не търсят работа е, че все още не са завършили образованието или обучението си – 31% от неактивното население. Друга водеща причина е болест или инвалидност на лицата - 13,8%, както и грижата за деца или недееспособни възрастни – 9,1%.

Обезпокоителното е, че един сериозен дял от икономическо неактивното население – 12,4%, смята, че на пазара на труда няма работни места.

Другата причина, която демотивира българите да си търсят препитание, е, че повечето от тях разчитат на близки и роднини да им пращат пари от чужбина. Това се потвърждава и от данните на Българската народна банка (БНБ), според които гурбетчиите са изпратили у нас близо 293,9 млн. евро само за първите четири месеца на настоящата година.

Като цяло в Европейския съюз миналата година

 

89 млн. души между 15 и 64 години

 

са били икономически неактивни. Това означава, че над една четвърт от населението на тази възраст е било извън пазара на труда.

Това проучване включва хора, които все още учат (35% от неактивните), пенсионери (16%), страдащи от сериозна болест или инвалидност (16%), и лица, които се грижат за деца или недееспособни възрастни (10%).

Жените формират по-голямата част от икономически неактивното население - 60%. Общо почти 8 от 10 неактивни лица казват, че не искат да работят.

Нивото на образование също играе роля, като делът на неактивните лица в ЕС е обратнопропорционален на образователния им ценз. Почти половината на възраст между 15 и 64 години с ниско образователно ниво са били неактивни през 2016 г., като този дял спада до 24% за тези със средно образование и до 12% с висше образование.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.