Снимки
Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, както и колегата им Хамид Хамид внесоха в деловодството на парламента законодателни промени, чрез които да се осветли вторичното разграбване на активите на Корпоративна търговска банка и да се предприемат мерки по тяхното връщане в масaта на несъстоятелността на фалирали трезор.

Преди седмица стана ясно, че двамата народни представители готвят нормативни промени, с които да се спре вторичния грабеж на активи, купени с пари на банката. Пред медиите тогава Цонев припомни, че той и Пеевски са последователни в действията си по отношение разкриването на фактите около фалита на КТБ, тъй като именно от тях дойдоха първите предложения за промени в закона, които впоследствие доведоха до разкриване на списъците с политици, които са имали кредити и влогове в банката. От групата на ДПС първо дойде и предложението международна финансова институция да разследва ситуацията около КТБ и впоследствие бе наета „Аликс Партнърс“, която излезе с доклад, доказващ, че Цветан Василев е използвал банката за построяването на финансова пирамида. „Целта на законопроекта е да осветли процеса на вторично разграбване и второ да върне на държавата тези активи. Поне тези, които могат да се върнат. Те се разграбват от същите хора“, обясни тогава Цонев пред bTV. Той призна, че и на него, и на Делян Пеевски им е омръзнало от фалшивите новини, че депутатът и наш издател участва във вторичното разграбване на активите, купени с пари на вложителите в КТБ.

"Мотивите са случващото се с КТБ и нейните активи след обявяването на банката под особен надзор през юни 2014 година", заяви в НС депутатът на движението Йордан Цонев. По думите му този процес е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ. Според Цонев три са причините да се стигне до това. Основата на този процес е начинът на функциониране на самата банка. Втората причина са пропуски в законодателството, а третият проблем са грешки , допуснати от самите квестори.

По думите на депутата, ако този закон бъде приет, то ще има ефективен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ. Сега те нямат такъв правен инструмент, изтъкна той и допълни, че така ще се върне огромен ресурс в масата по несъстоятелност на КТБ, а от там и в държавата.

Цонев изтъкна, че имат още един мотив да внесат този закон. „В публичното пространство през това време има необосновани обвинения, фалшификации и манипулации относно това, че нашият колега Делян Пеевски участва в този процес. Както добре се видя от анализите до момента на поставянето на банката под особен надзор, той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито по някакъв начин е „спомогнал“  за това, което се случи в КТБ.“, обясни Цонев. Според него подобни обвинения са необсновани и допълни, че са започнали да се тиражират нови манипулации относно процес на вторично ограбване. „Това е отговорът на колегата Пеевски и на нас като парламентарна група на тези манипулации“, продължи той. „Ако този законопроект бъде приет, ще има възможност синдиците да върнат всички разграбени активи“, обясни Цонев.

Хамид Хамид пък обясни какви точно промени предлагат в закона. Предлага се да се обявят за недействителни всички тези фиктивни прихващания, цесии и прехвърляния, по които няма действително и адекватно плащане, чрез които по законен път се ограбват активите на КТБ. Другото е да се обявят за нищожни заличаванията на всички обезпечение, особени залози и ипотеки, извършени от квесторите на банката, за което те не са имали право. Надяваме се тези текстове да върнат обезпеченията там където им е мястото, каза Хамид и допълни – „ До приключване на делата на синдиците срещу прихващанията, тези обезпечения да се реални и в случай, че синдиците спечелят делата, да има какво да осребряват“. Предлага се още да се увеличи срокът от 2 на 5 години , в който синдиците да могат да предявяват искове срещу трети лица за това разграбено имущество. "

Много проста схема, но много ефективна за разграбване", обясни Хамид.

От своя страна Йордан Цонев заяви, че не са търсили за разговор другите ПГ и препоръча да се следят как ще се държат те – дали ще подкрепят или не закона. Именно това по думите му щяло да покаже кой иска да се върне разграбеното от КТБ. Предвижда се анулирането на всички прихващания да бъде със задна дата, като Цонев обясни, че става дума за онези обезпеченията, които са неправомерни и избирателно заличени от страна на квесторите. Той припомни, че синдиците видят над 800 дела по цесии.

„По тази схема не съм броил колко са измъкнати, но те са стотици‘, увери пък Хамид Хамид. По думите му има заложен и текст за обезсилване на прехвърляне на дялове и акции на предприятия от длъжници към трети лица, тъй като това също е начин, по който са измъкнати цели предприятия от масата по несъстоятелността. Хамид даде да се разбере, че ДПС обмисля и друго предложение – да се криминализира участието в такава измамна схема.

„За да не са спокойни тези, които бушони, фиктивни лица, собственици на офшорни фирми или български дружества , които фиктивно участват в този процес, обмисляме идея или скоро да направим предложения в НК да криминализираме участието на такива лица в подобна схема“, каза той.

„Г-н Пеевски избра друга форма да ви информира за своята позиция. Негово право е да избере форма. Ние избрахме тази“, каза Цонев на въпроса защо лично Пеевски не представи закона. Ние искаме справедливост чрез този закон, увери Цонев и допълни, че е много важно да бъдат обхванати всички случаи, защото така ще се отговори на въпроса – „Манипулация ли е замесването на г-н Пеевски в това вторично разграбване“. „Ако всички случаи попаднат под полето на този закона, значи очевидно е манипулация“, каза още той.

Цонев увери, че е склонен на промени между двете четения при наличието на пропуски.

„Наблюдавайте кои ще са говорителите срещу този закон, те ще бъдат или част от кръга, който е участвал в разграбването, или техни служители“, заключи Цонев.

От ГЕРБ поискаха първо да се запознаят с предложенията. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че след това ще вземат политическо решение и не поиска да прави коментари по изказвания от кулоарите.

 

Целият текст на законодателните промени може да видите тук.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити обраха банка в Несебър

Нагли бандити обраха банка в Несебър, след като разбиха тухлена стена, за да стигнат до трезора. По непотвърдена информация, те са отмъкнали над 100 000 лева. Инцидентът е станал преди два дни, но все още не е оповестен от полицията. Апашите проникнали в банката посред нощ.

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.