Снимки

Разградският бос Иво Прокопиев пусна в действие медийната си машина за лъжи в опит да опази имането си от запор на Комисията за за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Рано сутринта във вторник изданията на олигарха „Дневник“ и „Капитал“, както и присъдружната им медия – „Медиапул“ (собственост на говорителката на Командира – Стояна Георгиева – б.р.) излязоха с истерично отворено писмо от „издателите на „Икономедиа“. В писмото се твърди, че върху председателя на КОНПИ Пламен Георгиев се оказва "силен натиск от главния прокурор" и депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски, за да запорира имущество на Иво Прокопиев.

Извън абсурдността на твърденията в него, писмото по същество представлява опит за публичен натиск върху държавни разследващи органи с медийни манипулации. Това е стар прийом на разградския олигарх, който използва медиите си за

мегафон по почина на героя

на Илф и Петров Паниковски

всеки път, когато стана ясно, че наближава възмездие за вършените от него далавери. Така например в опит да хвърли димка в обществото и да се спаси от правосъдието Прокопиев обяви преди миналата Коледа, че предстои да стане обвиняем за аферата „ЕВН“. Разградският бос беше получил призовка да се яви в следствието и за да намали публичната щета за имиджа си, заяви, че делото било плод на политически натиск. За обичаен виновник пък винаги се набеждава вечният враг Пеевски, превърнал се в такъв, защото и той, и изданията му „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и Агенция Монитор неуморно разкриват далаверите на задкулисието у нас.

От писмото на „Икономедия“ става ясно, че по незаконен начин Прокопиев и хората му са разбрали, че предстои КОНПИ да запорира активи на Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, включително и на фирмата "Икономедия", в която Прокопиев има мажоритарен дял. По закон както данните от течащото производство в КОНПИ, така и дневният ред на комисията са класифицирана информация. Освен това медиите на Прокопиев услужливо пропускат и други два факта в защитните си статии в полза на шефа си. Първо по закон, за да се поиска запор на имането му, това означава, че инспекторите на комисията са

установили доходи с нелегален произход

най-малко в размер на 150 000 лв.

а след това решението за налагане на обезпечителни мерки се взима от съда.

Повод за проверката е дело срещу Иво Прокопиев, известно като ЕВН. По него той е обвиняем заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и други. Неотдавна делото бе върнато на прокуратурата за доразследване. По закон срокът за проверка на КОНПИ е до 1 г., като той може да бъде продължаван с още 6 месеца. Най-вероятно искането за запор, което ще внесе КОНПИ в съда, ще бъде на активи на фирмата "Икономедиа", в която Прокопиев има мажоритарен дял.

От комисията бяха лаконични, че изпълняват закона. "Съгласно чл. 25, ал. 1 от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), проверка на имуществото започва след уведомление на прокурор за повдигнато обвинение по изрично упоменати в чл. 22 от ЗОПДНПИ членове от НК. Съгласно чл. 27, ал. 1 и 2 от ЗОПДНПИ проверката продължава до една година, като с решение на комисията този срок може еднократно да бъде увеличен с 6 месеца", се казва в позицията на КОНПИ. Оттам обаче не влизат в конкретика за имуществото на Прокопиеви, въпреки че става ясно, че е започнала проверка на имуществото им, след като е получено уведомление за повдигнато обвинение на Иво Прокопиев.

„Не коментирам изявления на обвиняеми лица, както и публикации в издаваните от тях медии“. Това заяви пък лаконично за Агенция Монитор главният прокурор Сотир Цацаров, помолен за коментар по повод разпространения по-рано през деня пасквил на „Икономедиа“.

Междувременно лъсна, че в отчаян опит да опази престъпното си имане

Прокопиев е впрегнал в машинациите

си и добрия си авер – шефа на ВКС

Лозан Панов. Оказва се, че съпругът на Черния лебед (както протестъра Христо Иванов нарича жената на Панов – Бети – б.р.) се пробва да спре процеса срещу разградския олигарх чрез тълкувателно дело. То е образувано през декември 2016 г., когато стана ясно, че Прокопиев ще се сдобие с обвинение за аферата „ЕВН“ и има за цел да реши дали прекратено наказателно производство води до автоматично прекратяване и на дело за конфискация. След като е тупкал топката близо година, Панов в крайна сметка е препратил въпроса към „отбрани“ юристи на задкулисието. Сред тях се виждат имената на Боряна Мусева от политическото ГМО „Да(й), България“, грантаджията Михаил Екимджиев и костовистката Нели Огнянова. Искане за становище е изпратено само до едно НПО – щедро финансираното от грантовете на милиардера спекулант Джордж Сорос – „Прозрачност без граници“. Очевидно целта на занятието е да се блокират процесите за бъдеща конфискация срещу Прокопиев и аверите му.
 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Деца с дълги коси аут от водните пързалки

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по морето. Това информираха от Комисия за защита потребителите (КЗП). От там уточниха, че при неспазване на това изискване има повишен риск от нараняване на децата.

Подозират Лозан в натиск на съдии

Нов скандал с подозрения за натиск върху магистрати от страна на шефа на КВС Лозан Панов се развихри на заседанието на Висшия съдебен съвет във вторник.