Снимки

До 50 млн. лв. ще гарантира държавата по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 година. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев по време на заседание на парламентарната ресорна комисия, на което се разглеждаше бюджета за образование, цитиран от БТА. Разчетените средства за висше образование за 2018 г. се увеличават с близо с 28 милиона лева, като общият им размер е 777,5 милиона лева. Трансферите към държавните висши училища са в размер на 432,4 милиона лева, от които 406,6 милиона лева са за държавните университети към МОН, а 25,8 милиона лева са за висшите военни училища към МО.

Общият размер на разчетените разходи за образование за 2018 г. е 3 милиарда и 840 милиона лева, или 3,6 процента от БВП, при 3 милиарда и 350 милиона лева през 2017 г. Увеличението на разходите спрямо 2017 г. е с 490 милиона лева. От тях 452 милиона лева е ръстът на средствата с източник от националния бюджет, а 37,6 милиона лева са средствата от ЕС, съобщи още Вълчев.

С 409 млн. лева се увеличават средствата за предучилищното и училищното образование, като се обезпечава предвиденият ръст на доходите на педагогическите специалисти. Осигурени са 6,6 милиона лева за стипендии на учениците от осми клас, както и 7 млн. лева за финансиране на частните училища и детски градини, които са заявили първоначално желание за включване в системата на държавното финансиране, заяви министър Вълчев.
Той каза, че ще има диференцирано финансиране и ще се дават допълнителни средства за училищата и детските градини, в които има повече деца и ученици от уязвимите групи, защото те имат нужда от допълнителна подкрепа. Ще има 3 млн. лева за обучението в професии, които се търсят на пазара на труда и се очаква недостиг в бъдеще. За издръжка на защитени детски градини и училища са предвидени 7,4 млн. лева. Ще има 26 млн. лева за ученически стипендии, близо 22 млн. лева ще са средствата за ученически общежития, за учебници и учебни комплекти - 37 млн. лева, за хранене на децата в подготвителните групи - 26,6 млн. лева, за транспорт на учениците и децата до средищните детски градини и училища - близо 35 млн. лева, за децата и учениците със специални образователни потребности - 56,5 млн. лева, съобщи министър Вълчев. Той добави, че ще има 58 млн. лв. за националните програми в образованието, а 8 милиона са за неделните училища на българските общности в чужбина.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Братя от сливенското Старо село носят имената на Мао и Хо Ши Мин

Двама българи,  родени през 1957 и 1960 година носят имената на някогашните вождове на Китай и Виетнам Мао Дзедун / 1893-1976/  и Хо Ши Мин /1890-1969/ , решението за това взел баща им, наскоро навършилият столетие полковник от запаса Марин Шидеров от сливенското село Стара река.

Запасни воини свирят „Сбор!“, събират се край Крън

Близо 500  офицери, сержанти и редови войници от запаса и резерва ще си дадат среща на първия по рода си двудневен национален  събор на запасното войнство, който ще се проведе на 15 и 16 септември на прословутата Крънска кория в близост до Казанлък.

До 8 свободни места в елитните гимназии (ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ СПИСЪК)

Седмокласниците, залагащи своите надежди на трето класиране, ще се борят за 1-8 свободни места в елитните гимназии, намиращи се на първите места по минимален бал в София. Това стана ясно, след като от Регионалното управление на образованието София – град обяви списъка.