28 затворници във Варна тръгват на училище, трима са първокласниците

28 затворници във Варна тръгват на училище, трима са първокласниците

28 затворници във Варна са включени в учебната дейност през 2021/2022 г., съобщиха от Министерство на правосъдието. Трима от тях са първокласници. Паралелките са за обучение до 5-ти клас.

Затворниците са на възраст от 18 до 60 години, повечето са напълно неграмотни. Те ще учат по 4-5 учебни часа на ден, всеки с продължителност 40 мин. Учебният процес  е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и МОН и се извършва от квалифицирани педагогически кадри по програми, утвърдени за всички ученици.

976 затворници тръгват на училище

В голяма част от училищата са налични интерактивни дъски за обучение, оборудвани са стаи за компютърно обучение, работилници за придобиване на професионална квалификация, налице е и богат библиотечен фонд. Работата по усвояване на учебния материал ще бъде проследявана в дневници, както в обикновено училище, но без да се пишат оценки в бележник. Дейността ще протече в съответствие с насоките за работа в условията на пандемия и спазване на общите здравни мерки, предписани от Министерство на здравеопазването.

Общо 48 645 ученици започнаха новата учебна година във Варна и областта, 5 800 са учителите. Новата учебна година започна присъствено във всички училища във Варна. 3 176 първокласници влязоха в клас, 199 деца са записани в подготвителните групи на училищата за 5-годишни, а 397 - в групите за 6-годишни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.