0

А мериканските центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха в сряда, че са установили 28 случая на сериозни и животозастрашаващи кръвни съсиреци сред над 8,7 милиона души, на които е поставена ваксината на компанията Джонсън и Джонсън срещу COVID-19, информира БТА.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията обявиха в сряда, че са установили 28 случая на сериозни и животозастрашаващи кръвни съсиреци сред над 8,7 милиона души, на които е поставена ваксината на компанията Джонсън и Джонсън срещу COVID-19, информира БТА.

В съобщението се казва, че съществуващите данни "говорят за вероятна причинно-следствена връзка" между ваксината на Джонсън и Джонсън и случаите на тромбоза и синдром на тромбоцитопения. Трима от установените пациенти с тромбоза са починали.

Според CDC инцидентите изглеждат подобни на тези, наблюдавани след поставянето на ваксината на AstraZeneca в Европа. Синдромът изглежда не е свързан с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. Повечето случаи са сред жени на възраст между 18 и 49 години.

Инцидентите са особено високи сред жените във възрастовите групи 30-39 и 40-49 години - съответно 12,4 и 9,4 случая на милион. Само шест от установените случаи на кръвни съсиреци са били сред мъже.