28-ми сме по поскъпване на жилищата

28-ми сме по поскъпване на жилищата

За второто тримесечие ръстът е само 2,7%

България е на 28-мо място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Това е отстъпление с десет места спрямо първите три месеца на годината, когато страната ни заемаше 18-то място в индекса.

Компанията обаче уточнява, че използва за България данни на Евростат от първото тримесечие на тази година, когато беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 4,7%. Индексът на цените на жилищата на европейската статистическа служба за второто тримесечие ще бъде публикуван на 7 октомври. Националният статистически институт (НСИ) ще оповести индекса си за второто тримесечие на 23 септември, уточнява Investor.bg.

За шест месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна основа е отчетен ръст от 1,2%. Турция оглавява индекса на Knight Frank през второто тримесечие с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна основа, но трябва да се отбележи, че инфлацията в страната в момента е около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет през второто тримесечие, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре.


Люксембург е на второ място с годишен скок


на цените на жилищата от 13,9%, а третото място се заема от Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. А в десетката попадат още Чехия, Латвия и Хърватия.

Нова Зеландия, Германия и Южна Корея, за които първоначално се смяташе, че са се справили най-ефективно с пандемията, регистрират смесени резултати.

Германия все още не е обявила данните си за второто тримесечие, но Нова Зеландия отстъпва от второ на 11-о място в класацията между март и юни, макар че цените все пак отчитат годишен ръст от 9%. Южна Корея, където ръстът на цените беше анемичен от едва 0,1% през първото тримесечие, отбелязва ускоряване на годишното покачване до 1,3% между април и юни.

Тези тенденции показват, че последиците от пандемията върху глобалния жилищен пазар ще зависят много от състоянието му преди това и срока и строгостта на блокадата и от зависимостта на страните от международното търсене, което пресъхна през последните месеци заради ограниченията за пътуванията, отбелязва Knight Frank.

През второто тримесечие Хонконг, който е един от най-недостъпните жилищни пазари в света, се озовава на дъното на индекса на компанията с годишен спад на цените от 2,8%.


В топ три на най-слабите са още Малта с понижение от 2,6% и Индия с 1,9%.


Годишен спад на цените на жилищата е отчетен също във Финландия и Мароко, а в десетката на най-слабите жилищни пазари в света попадат още Ирландия, Испания, Чили, Сингапур и Южна Африка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.