28 000 чужденци лекувани в България за година (TEMATA)
3

28 000 чужденци лекувани в България за година (TEMATA)

Германски здравни каси изпращат болни на рехабилитация у нас

28 000 чужденци са се лекували по желание в България през миналата година, като са съчетавали годишната си почивка с балнео, спа и уелнес процедури по предписание на своите лекари.

Част от тях дори са се оперирали у нас. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на туризма. Нашата страна има потенциал да развива дентален и репродуктивен туризъм, както и да приема чужденци за лазерни операции (простата, очи), както и за пластична хурургия, увериха от ведомството.

Германската страна започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм в нашата страна от тази година, съобщиха още от Министерството на туризма. Федералното сдружение на здравните каси (GKV-Spitzenverband) вече е добавило България в списъка на държави, в които могат да бъдат предоставяни услуги по превантивна медицина и амбулаторна помощ, като направените разходи на немските туристите ще бъдат възстановявани от техните осигурители, съобщиха още от министерството. Става въпрос за амбулаторно лечение, а не за болничнои се отнася до медицинска превенция рехабилитация и се покрива от германските здравноосигурителни каси. От германска страна вече са одобрени 26 балнеоцентрове и хотели.

По информация на Българския съюз по балнеология и спа туризъм вече са записани и първите индивидуални пакети по превантивна медицина в курортните комплекси Св. св Константин и Елена и Албена.

Те са за хора на възраст 65+ с проблеми на опорно-двигателния апарат и освен процедурите, имат нужда и от повече слънце за заболяванията си.

Целта е тази година са успеем да привлечен между 2000 и 5000 от Германия. Всичко зависи от бюджета за промоция, за да се стигне до лекарите и до крайния клиент, който да предпочете България пред Словакия например, заявиха от Министерството на туризма. Оттам уточниха, че в Германия има 109 здравноосигурителни каси, които вече са запознати с условията за здравен и медицински туризъм в нашата страна. Някои от тях вече предлагат конкретни оферти за своите осигурени.

Експерти смятат, че е изключително важно България да бъде презентирана на немския здравноосигурителен пазар, като целта е информацията да достигне не само до осигурителните институции, но и до лекарите, които да изпращат своите пациенти у нас.

За осъществяване на тези намерения Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е станала партньор на Министерство на туризма и се явява координатор при комуникацията с касите. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък е одобрила и подкрепила пилотна програма, предложена от ГБИТК за съвместно популяризиране на българския медикъл спа продукт на пазара в Германия.

Според проучване по балнео и спа туризм заемаме второ място след културния туризъм.

Причината е, че България предлага висококачествено обслужване от много добри професионалисти на конкурентни цени, като е сред държавите с най-голям брой болнични легла в Европа. Едно от основните заключения в продуктовия анализ е, че България и българското здравеопазване предлагат много предимства, които не са на разположение в редица здравни системи на държави, които считаме за много по-развити от нас, обясниха експерти от Министерството на туризма. Достъпът до лекарите, капацитетът на болниците, силните школи в много клонове на медицината – това са все силни страни, които често не забелязваме, а те са реално съществуващи и на разположение на всички здравноосигурени лица. България има сравнително висок дял на лекарите и най-висок дял на зъболекарите в ЕС на глава от населението, допълниха те предимствата на нашата страна в сферата на медицинския и здравен туризъм спрямо останалите държави в общността.

От Министерството на туризма посочиха още, че в момента се подготвя продуктов анализ и план за развитие на здравния туризъм за периода 2020-2025 г., който е в изпълнение на Плана за действие към актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма за периода 2014-2030 година.

Узбекистанци искат да лекуват стави

с минералните ни води

Узбекистанци искат да лекуват ставни, неврологични и други заболявания с минералните води на България. Оттам вече има проявен интерес да бъдат изпращани пациенти с различни заболявания в български балнеосанаториум, като за това другата страна може да предостави здравни заведения за лечение на наши граждани. Това съобщи доц. Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум и поясни, че от там искат да развиват освен здравен и медицински конгресен туризъм, допълни той.

Според доц. Кехайов таргетът на медицинския и здравен туризъм, който предстои да бъде развиван по-активно, трябва да бъде по-висок от досегашния на масовия летен туризъм, към който се насочват европейци средна ръка и дори под това ниво.

„В тази сфера трябва да има реални стратегии, тъй като възможностите и потенциалът на природния ни ресурс е голям. Те трябва да се използват и така да привличат финансови средства в българската страна. Освен това, когато този сегмент от туризма е добре развит, ще има възможности и за повече ангажирана работна ръка както от специалисти, така и от помощен персонал“, посочи доц. Кехайов.

По-конкретни разговори предстоят по време на международна медицинска конференция с участници от 25 страни, която ще се състои от 14 до 17 май в Москва. Един от основните въпроси ще бъде именно развитието на медицинския и здравен туризъм, както и на медицинския конгресен туризъм.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.