Стоножки и паяци инфектират със стрептококи

Проф. Никола Александров, токсиколог и алерголог:

Стоножки и паяци инфектират със стрептококи

Българските не са смъртоносни, но водят до усложнения

 

-Проф. Александров, жегите си отидоха, но останаха топлите дни и честите валежи, когато най-много ни хапят и алергизират различни насекоми. Кои са най-опасните от тях?

 

-Действително точно в това време зачестяват ухапванията заради високите температури и влагата, в резултат на които избуява висока растителност. Паяците и стоножките са тези, които ни създават най-неприятни проблеми в тази част от летния сезон. Паяците обхващат огромна група от насекоми, които живеят в непроветриви, затворени помещения. Вероятността да пострадаме от тях е, когато сме в къщи и вили, необитавани продължително време. Те се въдят в стените, спалното бельо, одеялата. Затова, не бива да се спи там преди основно проветряване и почистване. Третирането с препарати срещу паяци и стоножки е препоръчително, тъй като това е най-сигурният метод. След напръскване обаче, прозорците и вратите трябва да са затворени за 2-3 часа, а след това помещението да се проветри много добре, за да не се натрови и алергизира човек от самите инсектициди.

При ухапването от паяци в човешкия организъм най-напред попада една токсична компонента. За щастие, на територията на България, няма отровни паяци, които да причинят смърт с ухапванията си. Такива има в Гърция, Испания, Италия, Турция, наричат се кръстоносци, дванадесетопръстци, черни паяци и 13-точкови. Те довеждат до тежки токсични състояния, затова почиващите там трябва да са изключително внимателни и при ухапвания със съмнение, че то е от паяк, да потърсят лекарска помощ незабавно.

 

-Как да разбере човек, че го е ухапал отровен паяк, а не някакво друго, безобидно насекомо?

 

-Това се познава от острата и внезапна болка, която се усеща. Мястото е червено, подува се, става твърдо, сърби и е болезнено. Такива са белезите и при някои паяци у нас, но както вече казах, те не са смъртоносни.

 

 

-Какво е лечението при отровните и неотровните паяци?

 

-Срещу отровните има специален антидот, който се инжектира на пациента. При неотровните ухапаният участък се успокоява след няколко дни. Някои токсиколози и алерголози, препоръчват инжекции кортикокостероиди, антихистаминови препарати - вътрешно и външно, когато пострадалият е алергичен.

Важно е да се знае, че при ухапване от паяк и други насекоми в организма могат да се вкарат различни микроорганизми – стрептококи. Тогава на мястото на упахването се получава не само зачервяване и сърбеж, но и висока температура. Стрептококовата инфекция еф известна и като червен вятър, лекува се антибиотично. Тя става ясна на лекаря по разпространяването на зачервяването на по-голям участък със засилване на сърбежа.

При ухапване имаме действие на токсичната, на алергичната компонента и инфекцията от микроорганизмите с вкарването на отровата на паяка. Ако се забавим повече от няколко часа, един или два дни, мястото остава подуто и червено, трябва да се потърси лекарска помощ.

 

-Опасни ли са стоножките?

 

-Смъртоносни стоножки у нас, подобно на паяците, няма. Отровата, която те отделят образува по кожата були, т.е. мехурчета. При някои видове тя е по-силна от тази на паяците. Ако те се запазят повече от едно денонощие, трябва да се търси лекарска помощ. Особеност при упахването от стоножка е, че се получава разкъсване на кожата, което може да доведе до инфекции с различни микроорганизми – било от самата стоножка, било от разчестването, било с друг тип замърсяване. Затова, раната трябва да се обработи от лекар, за да не се инфектира и да не се случат усложнения.

Комарите и папатаците не са също за пренебрегване, макар и у нас все още да няма маларични.

 

-Как да се опази човек от тях?

 

-Репелентите са надежден начин. За разлика от комарите, папатаците са малки мухички и могат да доведат до треска с повишаване на температурата. Уязвими са предимно малките деца.

 

-Смъртоносна ли е папатациевата треска за деца?

-Не, не води и до усложнения, но се увеличава температурата дори до 40 градуса. Затова трябва да се потърси лекарска помощ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.