Снимки

Турски учен твърди, че по времето на потопа, описан в свещените книги на три религии, Ной е използвал мобилен телефон, а корабът му е работел с ядрена енергия, пише "Хюриет дейли нюз".

Явуз Йорнек, преподавател във факултета по морски науки на Истанбулския университет, изложи тезата си пред турската държавна телевизия ТРТ 1.

По думите му малко преди потопа, за който се разказва както в Стария завет, така и в Корана, Ной е разговарял със сина си по клетъчен телефон.

"Имало е вълни, високи 300-400 метра, а синът му е бил на километри разстояние. В Корана пише, че Ной е разговарял със сина си. Но как е могло двамата да разговарят? Дали е било чудо? Би могло. Ние обаче мислим, че той е говорил със сина си по клетъчен телефон", каза ученият.

Според Йорнек също така Ной, смятан за пророк от мюсюлманите, сам е построил от стоманени плоскости ковчега, който при това използвал ядрена енергия. Той уточни, че говори като учен.

Ной е почитан едновременно от юдаизма, християнството и исляма.

Учени и авантюристи от години издирват Ноевия ковчег, с който Ной спасява семейството си и много двойки животни от бедствието, с което Бог наказва човечеството.

През май миналата година изследователи от Noah's Ark Ministries International (NAMI) заявиха, че са успели с вероятност от 99,9% да докажат, че са открили Ноевия ковчег.

Предполага се, че ковчегът се намира под дебел слой сняг и вулканични породи в планината Арарат, в Турция.

Учените от NAMI обясняват, че на височина около 400 над морското равнище са открили дървени фрагменти. След като са направили въглероден анализ на находката, те са стигнали до извода, че възрастта на намерените фрагменти е 4800 години.

По думите на един от учените Ман Фай Юън, засега не може да се каже с увереност от 100%, че това са останките от Ноевия ковчег, но вероятността това да е именно библейския плавателен съд е цели 99,9%. Според него намерените парчета дърво са много подобни на описваните на много различни места в историческите източници. Друг изследовател от екипа Панда Ли коментира, че находката наподобява дъски, които се сглобяват една за друга. Всяка дъска е широка по 20 см, а сглобките са праисторически.

Учените споделят, че са намерили парчетата в ледник в планината, разпръснати в радиус от стотина метра.

Скептици отбелязват, че това може и да не е Ноевият ковчег, защото може би той изобщо не е съществувал, а е просто поредният праисторически огромен кораб.

Въпреки това изследователите настояват, че корабът е точно този и има много отделения, в които са били различните животни.

Както е известно, Ноевият ковчег е описан в стария завет на Библията (Битие 6-9 глава). Там плавателният съд е описан като голям кораб „ковчег“, построен от Ной по поръчение на Бог, за да спаси от Потопа себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни. Според Библията световният потоп продължава една година и през това време загива всяко живо същество, освен онези в „ковчега” на Ной. Предполага се, че ковчегът на Ной засяда при върховете на планината Арарат. Тогава Ной пуска от своя кораб врана, а след 40 дена гълъб. След като гълъбът се връща на кораба с маслинова клонка в човката, Ной разбира, че земята вече е започнала да изсъхва. Накрая Ной, семейството му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света точно една година след започването на потопа и дават неговото ново начало.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.