Снимки

Над 400 хил. картички ще получат туристи, предпочели да посетят България. Специалният жест цели да им благодари, че са избрали страната ни за дестинация на своята почивка, съобщиха от Министерството на туризма.

От ведомството уточняват, че това е поредната стъпка за изграждане на имиджа на България като предлагаща най-високо качество туристически продукт. Гостите, които ще получат специалната картичка, ще бъдат избрани на случаен принцип, като те ще се разпределят пропорционално в цялата страна. Очаква се картичките да бъдат изпратени в следващите дни до края на сезона.

Визията на

 

картичката пресъздава облика на пощенската марка

 

посветена на „2017 - международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Филателното издание ще е посланието на България по време на 22-рата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН в гр. Чънду, Китай. Стенописи от Рилския манастир и Тракийската казанлъшка гробница са изобразени на предната част на картичката. В допълнение на красивите фрагменти е специалното послание

 

подписано лично от министъра на туризма Николина Ангелкова

 

То гласи: Thank you for choosing Bulgaria!, което означава „Благодаря ви, че избрахте България!“. Английският е избран, защото той е официален език на Европейския съюз и е сред най-разпространените на международно ниво.

Междувременно от туристическото ведомство обявиха последните данни на статистиката за първите 7 месеца на годината. Те показват, че в периода януари - юли близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България, като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Това потвърждава прогнозите на министерството на туризма за увеличение в сектора от 7 до 10 на сто. Освен това се предвижда в периода

 

между май и октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки

 

Очаква се и при тях ръстът да е около 4,5-5 на сто спрямо миналата година. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието

Прогнозите бяха направени от министър Николина Ангелкова пред тв „Европа“. „На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на нашите прогнози за увеличение от 7 до 10 на сто“, посочи още тя. И поясни, че най-големи нараствания има от водещите пазари. „Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания увеличението движи около една пета, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

Данните на министерството сочат приходи от туризъм от януари до юни в размер на 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г.

 

„Сезонът протече успешно“

 

обобщи министърът. Тя каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. Това дава основания да смятаме, че всички представители в сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона“, коментира министър Ангелкова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.