Снимки

4 мандри се опитват за втори път да атакуват БДС за киселото мляко. Този път се иска промяна на изискванията за опаковките за продукта, носещи логото му, като се предлага да се използват такива от всякакви разрешени материали,

 

а не само посочените в стандарта,

 

стана ясно по време на общественото обсъждане, проведено днес в Българския институт по стандартизация. На него присъстваха и активисти от неправителствени организации, които се обявиха категорично против промяната на стандарта БДС 12:2010.

Поредният опит за редакция на стандарта идва след като наскоро с фалшив документ от името на българска фирма бе поискано да се промени съдържанието на млечно-киселата бактерия в продукта. Аферата бе разкрита бързо и земеделското министерство се обяви против предложението.

На обсъждането доц. д-р Росица Еникова - ръководител на колектива, изработил БДС за киселото мляко от 2010 г., заяви, че не е уместно да се правят промени в него, защото това

 

ще се отрази на вкусовите качества на продукта.

 

„Когато изработвахме стандарта, също имаше Киряк Стефчовци, които бяха готови на всякакви компромиси”, припомни тя.

Депутатът от предишния парламент Димитър Байрактаров каза, че производителите могат да ползват каквито си искат опаковки, но да не слагат върху тях надпис, че млякото е произведено в съответствие с БДС и също се обяви срещу исканите промени. Той показа 2 кофички от кисело мляко с надпис БДС, но едната от тях бе от пролипропилен, неразрешен от стандарта.

Зам.-председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов се възпротиви на предлаганите редакции с довода, че това може да създаде прецедент и да бъдат поискани още изменения. Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопроизводителите съзря външен опит да бъде дискредитирано качеството на продукта ни. „Промяната на стандарта за опаковката може

 

да ни донесе последващи проблеми,

 

защото в момента в Гърция тече процедура за регистрация на гръцко кисело мляко като продукт с географско наименование”, предупреди той.

Друг участник в дискусията също подчерта, че БДС е вързан с продуктите с географско наименование и при редакция на стандарта има риск производители да загубят регистрациите си за конкретните си продукти.

Албена Цалова, експерт по опаковките, се изказа против промените, като каза, че стандартът трябва да бъде рестриктивен и да не позволява използването на всякакви разрешени за храни опаковки за киселото мляко. Тя припомни, че за целта по БДС са разрешени стъклените, глинените и от полистирен. Участничката в дискусията съобщи, че една от най-големите западни фирми за преработка на мляко използва именно последния материал, защото имал най-високи антисептични свойства.

По време на дискусията стана ясно и за отрицателната позиция на здравното министерство за предлаганата промяна, засягаща опаковките за киселото мляко, произведено по БДС.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.