Снимки


 

Учениците, пропуснали националното външно оценяване (НВО) по математика и български език, ще имат право да кандидатстват за прием след седми клас с балообразуващи оценки от дипломата. Това съобщиха пред „Монитор“ от Министерството на образованието и науката. Така дори и ученикът да се разболее тежко, успи или просто да реши да не положи изпитите, то пак ще има шанс да влезе в някое училище. Досега децата, които имат двойка или не са присъствали на задължителните изпити, нямаха право да кандидатстват.

От тази година обаче влизат в сила нови правила.


Както „Монитор“ вече писа, 30 точки ще е минималният праг, с който седмокласниците ще имат шанс да кандидатстват в гимназия от следващата учебна година. Според новите правила балът вече няма да се образува от оценки по шестобалната система, а от точки. Годишните бележки се превръщат в точки,
 

като шестицата ще се равнява на 50 точки, петицата на 39,

 

четворката – 26, а тройката – 15. Така на практика дори и с бал 30, ако ученикът хипотетично тотално се е провалил на миниматурите или ги е пропуснал, той има шанс да бъде приет някъде. Разбира се, с такъв резултат учениците надали ще бъдат записани в престижно училище. Възможно е, обаче да имат шанс за прием в някоя професионална гимназия. От години се наблюдава отлив на интереса към бившите техникуми, като някои от тях трудно пълнят паралелки. Досега обаче учениците, изкарали двойки или неявили се на НВО,

 

моментално отпадаха от класирането

 

и нямаха право да бъдат приети в професионална гимназия. При новата ситуация обаче тези ограничения за прием падат и училищата имат свободата да записват ученици дори и само с оценки от диплома.

Максималният бал ще е 500 точки, като 400 от него се получава от общия резултат от националното външно оценяване по математика и български език, а останалите 100 от от два предмета от дипломата.

Друга новост е, че от тази година всички седмокласници ще трябва задължително да кандидатстват за прием в осми клас, дори и да искат да продължат образованието си в същото училище. Също така те ще получават диплома за завършено основно образование, каквато в момента се дава след осми клас. Сегашните основни школа могат да се преструктурират в обединени до 10-и клас.


 


 


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.