Снимки

Столичната община е издала заповед до месец да бъдат аварийно премахнати всички сухи и опасни дървета. Това съобщи вчера директорът на „Зелена система“ към местното кметство Димитър Данчев. Нареждането идва ден след като дърво падна върху жена на столичния булевард „Дондуков“ я прати в болница със счупен крак и травма в кръста. „По него са били извършвани манипулации в течение на времето, преди две година е правена основна резитба с цел дървото да се запази, но поради много причини, дали метеорологични условия или нещо, което ние не можем да си обясним, не се възстановило и е загинало“, обясни причините за инцидента Данчев. По думите му сигнали за въпросното дърво не са постъпвали. Точна колко дървета ще бъдат изсечени не е ясно. 
Общината ще обяви обществена поръчка за извършване на експертна оценка за наличие на гъби и вредители по дърветата. Също така и за томографски апарат, които да обследва дървесината в самия ствол на дърветата. Не е ясно обаче кога местната власт ще разполага с него. 
Данчев коментира и оплакването на бившият министър на културата Рашко Младенов, че дърво затваря входа към дома му и два пъти къса и електроснабдяващия кабел към къщата. Младенов е подал сигнал още през март, но никакви власти не са откликнали на притесненията му. Данчев заяви, че най-вероятно растението ще бъде премахнато. На въпрос защо се предприемат мерки три месеца след сигнала, той отговори, че дървото било описано от експерти, че е в задоволително състояние. „Всяка едно дърво, в което има живот, Столичната община гледа да го възобнови, тъй като това са живи организми и за тях трябва да бъдат полагани грижи“, обясни Данчев. 
Директорът на „Зелена система“ не посочи колко сигнала получават за опасни дървета, но само през тази седмица оплакванията били шест. От Общината препоръчват на хората да се оглеждат, когато вървят, защото такива инциденти се случват и не падат само сухи дървета, но и здрави в зависимост от метеорологичните условия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.