Снимки

Бедствено положение бе въведено в село Пелатиково заради активирало се свлачище в местността „Бальо“ в землището на Невестинското село. То е обхванало площ около 45 дка и с оглед искане на кмета на Община Невестино инж. Димитър Стаменков, областният управител Виктор Янев свика състава на Областния щаб за защита при бедствия.

В искането си инж. Стаменков посочва, че техниката, с която разполага община Невестино и която е заложена в съответния План за действие на общината, е недостатъчна за справяне с възникналото бедствено положение.

В тази връзка областният управител Виктор Янев осъществи координацията на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на община Невестино.

С негова заповед областният щаб започна обследване на степента на засегнатия район, анализиране състоянието на обектите, както и взе конкретни мерки за овладяване на кризисната ситуация. В щаба участват РД „ПБЗН“ – Кюстендил, РЗИ – Кюстендил, ЧЕЗ „Електроразпределение“, ОД на МВР и „Пътна полиция“, ОПУ – Кюстендил, „Кюстендилска вода“ ЕООД, РДГ, както и експерти от Областна администрация – Кюстендил.

В аварийната ситуация областният управител отправи молба към „Геозащита“ ЕООД - Перник да посети мястото с цел компетентна намеса и изготвяне на становище за геозащитна дейност. Привлечени са и частите на Единната спасителна система, включена в областния план за защита при бедствия, за да бъде осигурена проходимостта на засегнатия пътен участък от републиканската пътна мрежа – III клас на път „Пелатиково – Рашка Гращица“ при км 14+800.

През април миналата година в Пелатиково отново бе обявено бедствено положение заради същото свлачище. Тогава констатациите на специалистите беше, че има реална опасност от срутване на няколко къщи.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити обраха банка в Несебър

Нагли бандити обраха банка в Несебър, след като разбиха тухлена стена, за да стигнат до трезора. По непотвърдена информация, те са отмъкнали над 100 000 лева. Инцидентът е станал преди два дни, но все още не е оповестен от полицията. Апашите проникнали в банката посред нощ.

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.