Корифеи доказаха очевиден факт: Дълбокомислените цитати издават дълбока глупост

Корифеи доказаха очевиден факт: Дълбокомислените цитати издават дълбока глупост

Учени установиха експериментално, че тези, които обичат да постват в социалните мрежи „дълбокомислени“ изречения на фона на пейзажи, притежават ниско ниво на интелект и по-често вярват в

 

паранормални явления и конспиративни теории

 

Изследване на тази тема е публикувано в сп. Judgment and Decision Making.

В статията „За възприятието и разпознаването на псевдомъдри глупости“ учените се опитали да отговорят на въпроса, явяват ли се едни хора по-възприемчиви към въодушевяващи цитати, отколкото други. Те показали на 845 доброволци „дълбоки“ мисли („Ти си толкова силен, колкото силен е твоят следващ ход“, „Насред движението и хаоса запази спокойствието в себе си“ и т.н.), открити в интернет и генерирани на случаен принцип (на специален сайт). Към такива мисли били добавени очевидни твърдения (например „На новородените трябва да се отделя специално внимание“, „Повечето хора харесват музика“).

Оказало се, че участниците в изследването не отличават фиктивните (генерирани от компютъра) от реалните вдъхновяващи цитати и всички те получили приблизително еднакви оценки по скалата „дълбокомислие“ (високи в сравнение с оценките на тривиалните изказвания). След това всички участници в експеримента преминали серия психологически тестове и попълнили анкета с въпроси за собствените си убеждения.

Ценителите на „дълбокомислени цитати“ (тоест тези, които им дали висока оценка) се оказали 27%. Било установено, че всички те „не са склонни към рефлексия,

 

по-слаби в когнитивните способности

 

математическата грамотност, по-бавно мислят и решават задачи, по-често се придържат към религиозни вярвания и суеверия и са склонни към вяра в световни конспирации“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.