Снимки

Пациентите с кардиологични проблеми в отдалечени селища из страната, до които в близост няма болница с отделение по сърдечносъдови заболявания, ще бъдат проследявани дистанционно. За целта ще им се поставят холтери и осигури възможност за рехабилитация от разстояние, като резултатите ще се отчитат дистанционно. Това ще става чрез специално създадена електронна платформа. Тези възможности от областта на телемедицината обсъдиха медици и пациенти по времето на форум, озаглавен „Научно кафене“, който е дейност по проекта Спаркс и се финансира от ЕК по програма Хоризонт 2020. Прилагането и нейните предимства поясни проф. Асен Гудев – началник на Клиниката по кардиология в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Чрез иновацията ще бъдат проследявани и виталните показатели на пациентите като ЕКГ, кръвното налягане, теглото, както ще се управлява и велоeргометър от разстояние. Така със съвременните технологии за пренос на данни ще се осъществява пълноценната им рехабилитация вкъщи.
Особено важно е телемедицинското наблюдение по време на възстановяване на пациенти в отдалечени райони с нищожно покритие на лекарска помощ, подчертаха кардиолози от ИСУЛ.
Кардиологичната телерехабилитация позволява на екип от медицински специалисти, които се намират в специално оборудван контролен център не само да проследяват от разстояние показатели на пациентите, но и да им назначават съответни тренировъчни режими, да следят промяната в жизненото им състояние и да бъдат в постоянен контакт с тях. Освен това иновацията позволява и да бъде коригирано количеството на медикаментите при необходимост. 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020“, проект СПАРКС – GRANT AGREEMENT 665825.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.