27 творби на „Майстора – писар и неговите последователи“ „оживяха“ в Кюстендил
7

27 творби на „Майстора – писар и неговите последователи“ „оживяха“ в Кюстендил

Вместо в Галерията творбите бяха изложени в кулоарите на окръжния съд

27 картини, истински шедьоври, бяха подредени в кулоарите на Кюстендилски окръжен съд, като част от инициативата „Майстора – писар в съда и неговите последователи“. Творбите са нарисувани от общо 20 младежи, които са част от школата „Новите Майстори“, ръководена от кюстендилския художник Евгени Серафимов.

Най-малкото от децата е в 6-и клас, има гимназисти, както и студенти. Творбите са създадени в рамките на 3 месеца, а в ателие на младите художници се превърна Художествената галерия „Владимир Димитров - Майстора“. „Децата рисуваха на топло и сред картините на великия ни художник, където, гледайки от шедьоврите на Майстора, направиха своите авторски композиции, правейки етюди на ръце, очи и плодове. От картините можем да разпознаем неговият начин на формообразуване, като отделни елементи децата са подредили в композиции“, разказа ръководителят на младите таланти Евгени Серафимов.

Инициативата за изложбата е на Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“, във връзка със 139-та годишнина от рождението на големия художник и 40-та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил.

Талантът на Майстора откриват магистратите в Окръжен съд

Сред уникатите бяха показани и копия от заповедите за назначаване и освобождаване на Владимир Димитров – Майстора като писар в Кюстендилския окръжен съд, от края на 19 и началото на 20 век, както и негови снимки от това време. „През 1899 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. Той организира и първата изложба на Владимир Димитров – Майстора, открита на 11 май 1903 г., в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Аз силно се надявам, че тази приемственост ще продължи и напред“, обяви при откриването на изложбата и председателят на КОС, съдия Пенка Братанова.

118 години по-късно

„Преди половин година, когато получих тази покана, бях изключително респектиран, защото когато става въпрос за Майстора, единственото нещо, което усещаш е респект. Пред нас стоеше наистина една голяма задача и отговорност да затворим кръга и 118 години по-късно да стъпим там, където е стоял Майстора, откъдето е започнал неговия път. Лично за мен този проект, освен личното предизвикателство, отвори едни много големи житейски въпроси, които смятам, че са по-важни. Въпроси за това кое е по-важното – талантът или да вярваш на таланта и въпросът какво щеше да стане с Майстора ако го нямаше Окръжния съд и тогавашните хора, които са работили в него. Ние не можем и няма да си отговорим на този въпрос, факт е обаче Кюстендил е място за специални хора“, обяви и кюстендилският художник Евгени Серафимов. Той допълни, че всяка една от картините вече е поела по своят път, като не малка част от тях са запазени от ценители на изкуството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.