27 хил. земеделци с по-малко пари по обвързаното подпомагане

27 хил. земеделци с по-малко пари по обвързаното подпомагане

27 хил. земеделци в животновъдството и сектор плодове и зеленчуци у нас ще бъдат силно засегнати от предложението на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на обвързаното подпомагане. За България това предложение е неприемливо, каза по време на агрофорум зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, цитирана от Investor.bg.

„Обвързаното подпомагане е насочено към затруднени сектори като животновъдство и сектор плодове и зеленчуци, в които традиционно се използва повече работна ръка. Нашите анализи показват, че 40% от заетите в земеделието работят в тези два сектора. Предложеното намаление от ЕК ще се отрази значително на този тип стопанства“, каза още тя. „Обвързаното подпомагане има и социален елемент, особено ако не се предвиди достъп до преходна национална помощ, каквато отсъства в регламентите“, допълни Кръстева.

По думите й, 2020 г. ще бъде много важна, тъй като предстои да бъде прието законодателството за следващите седем години. Това ще бъде рамката, по която ще се прилага новата селскостопанска политика до 2027 г. „В момента сме


възложили изготвянето на трите SWOT анализа,


като два от тях са почти готови. Анализът за селското стопанство и хранително-вкусова промишленост беше представен пред бранша, постъпиха коментари и бележки и той беше върнат за доработка. В момента е внесен за финален преглед в Министерството на земеделието и предстои приемането му“, каза Кръстева.

Ведомството прави преглед и на SWOT анализа за аграрната среда и климата, изготвен от Аграрния университет в Пловдив. Предстои той да бъде представен на 3 декември там. „Последният анализ, свързан със селските райони, скоро трябва да постъпи в министерството“, уточни Кръстева. Тя обясни, че след подготовката на трите анализа предстои идентифициране на потребностите, които ще залегнат в новия Стратегически план за развитието на земеделието в България. Заместник-министърът очаква трите анализа да бъдат готови до началото на следващата година, след което ще се пристъпи към задълбочени дискусии със заинтересованите страни.

По отношение на законодателството, което предстои да бъде прието на европейско ниво догодина, Кръстева посочи регламента за стратегическите планове за Общата селскостопанска политика (ОСП), хоризонталния регламент за финансирането, управлението и мониторинга на селскостопанската политика и многогодишната финансова рамка. „Тя е най-важна и много държави членки се въздържат от крайни коментари по дискутираните теми. Когато имаме ясни бюджети, можем да сме по-категорични в изказванията си“, каза Кръстева.

Заместник-министърът на земеделието

посочи и някои новости в ОСП за 2020-2027 г.


Първи и втори стълб (директните плащания и развитието на селските райони) ще бъдат обединени в общ стратегически план, като се дава повече свобода на страните членки сами да разработват и постигат националните си цели при спазване на заложените правила. Предвидено е също по-високо ниво на подпомагане на малки и средни стопанства и специален бюджет за младите фермери.

ЕК си поставя и по-високи цели за опазване на околната среда и природните ресурси и в борбата с климатичните промени. „Схемата по зелени директни плащания става т. нар предварителна условност за бъдещия период, минималното ниво, което трябва да спазва всеки фермер, за да има право на подпомагане. Целите на новата политика са за надграждане на достигнатото сегашно ниво“, посочи Кръстева.

Иновациите и високите технологии и системите за трансфер на знания също намират място в новата ОСП. Според ЕК, за да се отговори на предизвикателствата в селското стопанство, е необходимо да се укрепят връзките между образователните и научните звена и бизнеса с оглед създаване на съответни механизми за практическото реализиране на иновативните решения, каза заместник-министърът на земеделието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.