27.7% от жените у нас работят в дигиталния сектор

27.7% от жените у нас работят в дигиталния сектор

27.7% е делът на жените, които работят в дигиталния сектор у нас, каза социалният министър Бисер Петков по време на неформална среща на Съвета на ЕС във Виена. Това нарежда България на първо място по този показател сред останалите страни от Съюза.

Статистическите наблюдения показвали още, че жените в сектора напускат много по-често работното си място от мъжете. Тенденцията била най-силно изразена във възрастовата група между 30 и 44 години. Това обаче имало своята икономическа цена, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По данни на ЕК, годишната загуба за европейската икономика от по-ниския дял на жените в дигиталния сектор е 16.1 милиарда евро.

Петков допълни още, че процесите на пазара на труда, свързани с дигитализацията следвало внимателно да бъдат наблюдавани, с цел установяване и стимулиране на положителните явления в областта на заетостта. Освен това трябвало и да се подобри равнопоставеността между половете в професията. Социалният министър обърна внимание и на факта, че онлайн платформите осигуряват гъвкавост и предимства за потребителите, но създават предизвикателства пред защитата на социалните права на работниците.

По време на дискусията той подчерта, и че възникването на нови професии и модели на работа биха създали възможности за по-добро съчетаване на семейния и професионалния живот, както и за насърчаване на по-бързото връщане на пазара на труда на жените след раждане. По този начин щяла да се намали загубата на професионални знания и умения, която се получава при по-дълго отсъствие от работа.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.