Снимки

Москва все пак реши да отговори на въведените миналата седмица  американски санкции срещу редица руски бизнесмени, компании и висши чиновници. Една от готвените ответни мерки ще нанесе сериозен удар върху Запада в сферата на интелектуалната собственост. В петък в Думата бе внесен законопроект, който предвижда „изчерпването на изключителните права върху търговски марки, чиито носители са граждани на САЩ и други държави“, предаде Интерфакс.

„Фактически това означава, че Русия ще може сама, без разрешението на автора на интелектуалните права, да произвежда дадена продукция, ако обладава съответната технология“, поясни първият зам.-председател на думската комисия по законодателство Михаил Емелиянов, цитиран от Интерфакс. „Така ние нанасяме сериозен удар по американците, тъй като доминирането на западния сват се базира основно на тяхното право на интелектуална собственост“, допълни депутатът.

Решението на Москва да отговори на Вашингтон идва точно една седмица след оповестяването на новия „черен“ списък, който доведе до обезценяване на акциите на санкционните предприемачи и крах на курса на рублата. Споменатият законопроект предвижда още забраната вноса на селскостопанска, алкохолна и тютюнева продукция от САЩ, пише РИА Новости. Документът ще бъде разгледан от долната камара на парламента в понеделник, като се очаква да получи пълно мнозинство, тъй като негови вносители са лидерите на всички политически фракции, представени в Думата. Според проектозакона, под ударите на руските санкции, освен САЩ, ще попаднат и страните, които поддържат американските ограничителни мерки, наложени срещу Москва, обясни зам.-председателят на Думата Иван Мелников, цитиран от агенцията. Той уточни, че в случая става дума за Великобритания и Франция. Освен това готвеният нормативен акт предвижда ограничаване на вноса на лекарства от САЩ, като точният списък ще бъде изготвен от правителството. Парламентаристите успокоиха, че ветото ще важи само за медикаментите, които имат аналог на руския фармацевтичен пазар. Мелников добави, че в законопроекта е заложено и ограничаването на американско технологическо оборудване и програмно обезпечение на територията на Русия. Парламентаристите ще възложат на правителството да състави и списък на граждани на САЩ, на които ще бъде забранено да посещават Руската федерация, посочи лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски.

          Готвените от Думата ответни стъпки предвиждат и възможността за прекратяване на международното сътрудничество на Москва с Вашингтон в атомната сфера. Аналогична мярка е предвидена още за самолетостроенето и ракетно-двигателния отрасъл, допълват депутатите. От Федералното събрание поясниха, че в частност Русия може да спре износа за САЩ на двигатели РД-180, които се използват от американците не само за граждански, но и за военни спътници. Съгласно законопроекта, ограничителните мерки ще засегнат и „намиращи се под юрисдикцията на САЩ и на други държави организации, при изпълнението на отделни видове дейности /услуги/, сред които консултантски, одиторски и юридически“. По данни на Интерфакс, руските власти може да забранят на американски и други чужди банки да участват в приватизацията на руски активи. В момента в списъка на компаниите, които имат право да организират в страната приватизационни сделки, са Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse, Morgan Stanley, BNP Paribas, UBS, Citi и др. Ако Думата гласува законопроекта, то на територията на Русия ще бъде забранено или ограничено наемането на американски и дружи чужди граждани, включително и на висококвалифицирани кадри.

          „Готвените ответни мерки ще укрепят политическите позиции на  Москва на световната арена и ще бъдат стимул за развитието и усъвършенстването на собствения отраслов пазар“, се казва в пояснителната записка към проектозакона. От текстовете на документа става ясно, че „ответните санкции ще бъдат въведени в случай на действия от страна на западните страни, насочени към нарушаване на териториалната цялост на Русия, на нейната сигурност, както и към дестабилизиране на икономиката й“.  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Куба вече с мобилен интернет

Правителството на Куба започна да представя интернет за мобилни телефони на подбрани потребители. Целта е услугата да бъде достъпна в цялата страна до края на годината, информира "Ройтерс".