Снимки
Уран тече от чешмите на малко село в Странджа. Опасният радиоактивен елемент е открит във водоизточниците, захранващи с питейна вода село Синьо Камене в община Средец. Новината бе потвърдена от РЗИ Бургас, откъдето информира, че са  констатирани несъответствия по показател „обща алфа-активност“. От здравната инспекция са връчили на „ВиК“ - Бургас предписание за провеждане на допълнителни анализи на питейната вода по радиологични показатели в акредитирана лаборатория.
Село Синьо Камене се водоснабдява с питейна вода от централен водоизточник – дренаж и от каптаж „старата чешма“, осигуряващ вода за две къщи от селото.
Изършените анализи в Изпитвателна лаборатория по радиоекология и радиоизотопни изследвания към Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ са установили, че водата от първия водоизточник е с 2,5 пъти уран над допустимите стойности, а при втория надвишава с 0.5 пъти.  
Към момента в с. Синьо Камене живеят общо 23-ма души, сред които няма непълнолетни. По неофициални данни близо до с. Синьо Камене има находища на полезни изкопаеми. 
От 26 юни РЗИ е издала предписание към "ВиК" Бургас за незабавно спиране на питейна вода към селото, а на жителите да бъде осигурена чиста вода с цистерни или бутилирана. 
На кметския наместник е възложена задача да информира всички жители да не консумират вода от местните водоизточници за питейни или битови нужди.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Модернизират е-регистрите

Агенция по вписванията е бенефициент по проекти, свързани с надграждане на два от най-важните регистри, администрирани от Агенцията – Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Имотен регистър.

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Столична община след сигнал за отрова: Водата в София не е опасна

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столичната община, са в норма, по данни от лабораторните изследвания на “Софийска вода”.

Кв.

Вижте къде няма да има вода утре в София

Кв. "Димитър Миленков" ще остане временно без водоподаване

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. "Димитър Миленков", се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на "Софийска вода”, живеещи в района на: кв. "Димитър Миленков"