Снимки

Рибата полиптерус, която може диша и атмосферен въздух при засушаване на водоема, който обитава, е един от най-любопитните екземпляри в специалната експозиция на варненския аквариум към Института по рибни ресурси на Селскостопанска Академия. Родина на универсалната рибка е Сенегал. В експозицията на най-старият на Балканския полуостров Аквариум, създаден през далечната 1932 година, като Морска биологична станция, могат да се видят морски, речни и екзотични риби, както и някои други хидробионти, като костенурки и тритони. От морските представители, характерни за нашия Черноморски басейн, са представени морска котка, морска лястовица, змийорка, както и морски дракон, който е най-отровната риба в Европа. От екзотичните видове, интересни представители са пираните, като в експозицията има растителноядни и хищни представители. Новaта специална експозиция в Аквариума представя и малка колекция от риби, препарирани чрез метод, наречен диафонизация, т.е. телата им придобиват напълно прозрачен вид с ясно разграничими по цвят хрущяли и кости. Съхранените по този начин екземпляри се консервират продължително време в безвредни за здравето на човека агенти. В момента се работи по разширяване на колекцията с изключително атрактивни модели. Този метод се използва в биологията и медицината за определяне на видовата принадлежност при трудно отличаващи се по външни белези риби и други организми, обясняват домакините от Института по рибни ресурси във Варна. Те успешно съчетават изследователската дейност върху Черноморската екосистема с атракционната дейност и научно-популярните лекции, изнесени от научните сътрудници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.