0

М омченцето, родило се през август миналата година в токийска университетска болница с тегло 268 г, беше изписано, защото се развива нормално и вече няма нужда от постоянно наблюдение, съобщиха информационните агенции.

Момченцето, родило се през август миналата година в токийска университетска болница с тегло 268 г, беше изписано, защото се развива нормално и вече няма нужда от постоянно наблюдение, съобщиха информационните агенции.

През месеците в болницата на университета Кейо бебето е наддало почти 3 кг и вече може да пие мляко за кърмачета.

Момченцето е изродено със секцио през 24-ата седмица на бременността, защото заради аномалия почти не е расло. Отначало то е било толкова малко, че се е събирало в две длани. То е гледано в интензивно отделение със специално оборудване, с което са му помагали да диша и да се храни. Така постепенно е започнало да расте.

Детето вече ще бъде вписано в регистъра на американския университет на Айова като момчето, родено с най-малко тегло в света, което е оцеляло. Досега рекордът принадлежеше на момченце от Германия, родило се с тегло 274 г през 2009 г. Най-малкото момиченце в света с тегло 252 г също се е родило в Германия. В света са регистрирани само 23 случая на деца оцелели, след като са се родили с тегло под 300 г. Повечето са момичета. Само четири са момчета.