Снимки

В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти, каза по време на кръгла маса „Баланс на човешките ресурси в здравеопазването“ във Варна зам-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова.

Целта на форума е да акцентира върху проблемите, свързани с човешкия ресурс в здравеопазването - как да бъдат задържани медицинските специалисти в България, а младите да останат да практикуват в страната. Организатор на събитието бе общинската дирекция „Здравеопазване“ в партньорство с Медицински университет-Варна, Български лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Нерадостна е картината и за лекарите от различните специалности. Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20%, като особено критична е ситуацията в Търговище, Смолян и Разград“, посочи още Павлова. В извънболничната помощ недостигът на специалисти също започва да става критичен, допълни тя и отчете, че близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, а освен това, голяма част от тях работят почасово. „Започнаха да се натрупват и финансови проблеми в общинските диагностично-консултативни центрове. За излизане от кризата е необходимо да се промени нормативната уредба, която да позволи общините да имат право да се грижат за своята собственост. Недостиг има и на медицински сестри, и на акушерки“, допълни Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Тя посочи, че във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години. И посочи, че основните проблеми за намирането на кадри са ниските стартови заплати от 500 – 600 лева и липсата на ясна перспектива за развитие. „Хроничният недостиг на кадри е общ проблем за всички лечебни заведения. Въпросът е не в липсата на подготвени специалисти, а в заминаването им за чужбина. Пез юни месец си поставихме за цел да изградим стратегия за развитие на здравеопазването. Това би ни дало спокойствие на първо време и възможност за поглед в бъдещето“, заяви зам.-кметът Коста Базитов. Според него, кръглата маса ще стане част от съставянето на пътната карта за разработването на стратегия в здравеопазването. „Проблемът е, че имаме доказано добро медицинско образование и подготвяме чудесни кадри, но много от тях избират чужбина за професионалния си път. Ползата от форума ще бъде по-голяма, когато посочим пътят за решаване на проблемите“, коментира и председателят на комисията по социални дейности към местния парламент, д-р Лидия Маринова. „В детските градини и училищата на територията на Община Варна функционират 113 здравни кабинета, в които работят 160 лекари и медицински сестри. 6 здравни медиатори пък посредничат в процеса на осигуряване на достъп до здравни услуги на представители на уязвими малцинствени групи“, посочи шефката н общинското здравеопазване, Анастасия Георгиева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.