Снимки

Светият Синод на БПЦ се разграничи от думите на архимандрит Дионисий във вторник по време на участието му в телевизионно предаване. Тогава той заяви, че трябва да се забрани на премиера Борисов и на целия Министерски съвет да влизат в храмовете, ако ратифицират Истанбулската конвенция. Според отец Дионисий депутатите, които гласуват „за“ документа, дори трябва да бъдат отлъчени от църквата. Той изтъкна и че не бива да приемаме всичко, което идва от западния свят.

Заради тези думи вчера архиереите взеха решение, че архимандрит Дионисий не може да бъде изразител на позициите на Светия Синод. От там припомнят и че той е завел съдебни дела срещу българския патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил. Това е и причината срещу него да е заведено Църковно-наказателно дело и затова архимандритът в момента се намира под каноническо запрещение от свещенослужение. До това решение се стигна преди около година, когато на заседание Синодът изслуша доклад на анкетната комисия за поведението на архим. Дионисий. Той беше обвинен за финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и за честванията на Великден със заря и гвардейци.

Членове на Синода коментираха пред „Монитор“, че в най-скоро ще се проведе последното заседание от църковния съд, на който ще се вземе решение във връзка с делото срещу Дионисий.

„Той не ни е питал дали може да участва в предаване и да изразява позиция. Не е искал благословение. А и ако ви прави впечатление, обикновено говори срещу Синода“, коментираха запознати.

Междувременно депутатите от комисията за младежта и спорта отхвърлиха Истанбулската конвенция с 10 на 9 гласа срещу документа. Сходно се разиграха събитията и на заседанието на правната комисия, която засега отложи разглеждането на документа. След това обаче той бе приет от външната комисия в НС. Резерви изразиха депутатите от ГЕРБ, които заямиха, че произхождат от традиционни християнски семейства и текстовете ги смущават.

Припомняме, че само преди ден Светият синод на БПЦ призова парламента да не ратифицира Истанбулската конвенция. От там излязоха с официална позиция, в която заявиха, че са против въвеждането чрез документа на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата православна църква. Вчера пък архиереите призоваха за усърдна молитва във всички храмове против приемането на конвенцията.

 


 


 

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Италианският проф. Джузепе Саконе не е искал сваляне имунитета на доц. Милен Михов

Италианският проф. Джузепе Саконе, член на Управителния съвет на Италианската търговска камара в България, не е искал сваляне на имунитета на преподавателя от Великотърновския университет и депутат от ВМРО доц. Милен Михов. Това съобщиха от камарата.

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват, заяви президентът

Румен Радев: Оставките нямат никакво значение за хората в Странджа

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват, заяви президентът

„Първо аз очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които нямат никакво значение за хората в Странджа. Протестът, който постигна някакви успехи, не кореспондира изобщо с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си”.