Снимки

59 на сто от общините имат просрочени задължения към края на първото тримесечие на годината, показва анализ на финансовото министерство. Номинално 150-те общини, попадащи в този процент, не са разплатили суми с общ размер от 197,4 млн. лв.

Анализът на финансовото ведомство показва още, че по новите фискални правила, които бяха приети с влизането в сила на Закона за публичните финанси, 36 общините не спазват три или повече от тези правила.

Според закона, ако една община не спазва поне три от общо шест критерии, тя трябва да влезе в процедура по финансово оздравяване и да предложи план за оздравяването си. В списъка попадат общини, като Видин, Перник, Неделино, Рудозем, Баните, Стамболово, Велинград и други. Преди време финансовият министър Владислав Горанов посочи Велинград като община, която на практика е във фалит.

Впечатление прави, че морската община Несебър доста влошава бюджетното си салдо. В края на миналата година дефицитът на общината е бил 25 млн. лева, при малко над 3 млн. лв. за предходната година. Като цяло за 2015 г. броят на общините с отрицателно бюджетно е достига 156, или общо 58,7% от всички общини на територията на страната.

Едва една четвърт от общините са намалили просрочените си борчове през първото тримесечие на 2016 г., показва още анализът. На годишна база това намаление е със 17 млн. лв. Над 36% от кметствата обаче са ги увеличили с близо 69 млн. лв.

Общинският дълг и общинските гаранции към края на март 2016 г. възлизат на 1,2 млрд. лв. Тук влизат 635,6 млн. лв. вътрешен (50,8 %) и 616,2 млн. лв. външен дълг.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини