Снимки

С близо 5 на сто до 321 хиляди са се увеличи леглата в хотелите у нас за периода юли 2016 - юли 2017, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Навлизането в летния отпускарски период е довело до увеличение на леглата спрямо месец по-рано с 25 хиляди.

През юли 2017 г. са функционирали общо 3114 места за настаняване с над 10 легла, което е ръст с 1,1% спрямо година по-рано. В бройката влизат хотели, мотели, хижи и къмпинги.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юли е 62,8%

като се увеличава с 2.3 процентни пункта в сравнение с дванадесет месеца по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 77,5%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 61,4%, и с 1 и 2 звезди – 43,4%.

Юли месец общо 1,219 млн. души са отседнали в местата за настаняване, от които 456 хил. българи. Те са отсядали средно за по 3,3 нощувки. Чуждите граждани са 762,9 хил., като 62,6% са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали близо 6 нощувки. Статистиката отчита, че почти няма промяна в броя на българите, отседнали в хотелите ни през месеца. Те са с едва 0,2% спрямо година по-рано. При чужденците ръстът е 9%.

Приходите от нощувки през юли достигат 317 млн. лв.

или с 10,7% повече в сравнение година по-рано. Чужденците имат по-висок принос за увеличените обороти – 13%, а българите едва 0,5% на сто.

Общият брой на нощувките над 6 млн., или с 4,8% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям е ръстът на нощувките (с 6.9%) в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

През юли в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 61,9% от общия брой нощувки на чужди граждани и 23,2% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 27% от нощувките на чужди граждани и 27.3% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 11.1 и 49.5%.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България подава писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ

Правителството даде днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) (влизане в банковия съюз, б. Ред.). Това се прави в съответствие с регламент 1024 на Европейския съюз от 2013 г. относно функциите на ЕЦБ по макропруденциалния надзор над банките в общността, поясни след заседанието на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов. Това формално решение от днес е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от eврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към eврозоната и на българския лев към механизма ERM-2, каза още финансовият министър. „До няколко часа писмото ще бъде изпратено“, допълни той.

Ръст на кредитите за телевизори и дивани преди Световното

Всяко трето искане за потребителски кредит преди Световното първенство по футбол в Русия е било за покупка на телевизор, сочи проучване на БНП Париба Лични Финанси. Най-много заеми са били теглени за телевизор с диагонал на екрана от 49 инча и HD картина.

Професии изчезват в следващите 20 години, заменят ги други

В близките 20 години ще изчезнат професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев" , съобщи Дарик. Темата на дебата във Видин бе „Пригодност за заетост на завършилите висше образование" .