Снимки

С близо 5 на сто до 321 хиляди са се увеличи леглата в хотелите у нас за периода юли 2016 - юли 2017, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Навлизането в летния отпускарски период е довело до увеличение на леглата спрямо месец по-рано с 25 хиляди.

През юли 2017 г. са функционирали общо 3114 места за настаняване с над 10 легла, което е ръст с 1,1% спрямо година по-рано. В бройката влизат хотели, мотели, хижи и къмпинги.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юли е 62,8%

като се увеличава с 2.3 процентни пункта в сравнение с дванадесет месеца по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 77,5%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 61,4%, и с 1 и 2 звезди – 43,4%.

Юли месец общо 1,219 млн. души са отседнали в местата за настаняване, от които 456 хил. българи. Те са отсядали средно за по 3,3 нощувки. Чуждите граждани са 762,9 хил., като 62,6% са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали близо 6 нощувки. Статистиката отчита, че почти няма промяна в броя на българите, отседнали в хотелите ни през месеца. Те са с едва 0,2% спрямо година по-рано. При чужденците ръстът е 9%.

Приходите от нощувки през юли достигат 317 млн. лв.

или с 10,7% повече в сравнение година по-рано. Чужденците имат по-висок принос за увеличените обороти – 13%, а българите едва 0,5% на сто.

Общият брой на нощувките над 6 млн., или с 4,8% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям е ръстът на нощувките (с 6.9%) в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

През юли в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 61,9% от общия брой нощувки на чужди граждани и 23,2% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 27% от нощувките на чужди граждани и 27.3% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 11.1 и 49.5%.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

София с най-малко свободни индустриални площи в ЦИЕ

Свободните индустриални и логистичните площи в столицата ни са на последно място в целия регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Под 2% са незаетите складове на пазара в София при стойности от 8,5 на сто във полската столица Варшава и 4,2 на сто в Будапеща.

Жалим се от намусени келнери в ол инклузива

Българите най-често се оплакват от лошо отношение на персонала в ол инклузив хотелите. Това заяви пред „Монитор“ Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. По думите му туристите не се жалят толкова от храната, колкото от недружелюбни рецепционисти или келнери. Николов каза, че в повечето случаи хората имат много големи очаквания и не си дават сметка какво ги очаква.