Снимки

Какво искат жените? Отговор на този въпрос търсят стотици мъже, къде успешно, къде – не. Е, поредното проучване в навечерието на Международния ден на жената разкрива какво НЕ искат българските жени или поне 30% от тях. Една от три дами не иска да работи. От това следва и въпросът - мързеливи ли са българките, или кучето е заровено някъде другаде?

Проста математическа сметка показва, че сред тези 30 на сто нежелаещи да се трудят всъщност има и работещи жени. Следователно част от тях се трудят въпреки нежеланието си. Причините дамите да не искат да работят могат да са десетки – започващи от прост мързел, минаващи през народопсихологията и познатата приказка „Учи, мамо, за да не работиш“, и завършвайки с разликата в заплащането.

„Мързелът не мори, а мъчи“ е казал народът. Обаче той няма пол. Трудолюбивостта на българите е сред най-големите митове, които колкото по-рано развенчаем, толкова по-добре.

Реалността у нас обаче показва, че колкото и трудолюбив да си, ако носиш пола, вероятността да получаваш по-малка заплата е голяма. За една и съща длъжност, в една и съща фирма, при едни и същи условия българките печелят с 14% по-малко от колегите си мъже. Как това да те мотивира да искаш да работиш? С други думи жените са поставени в много по-неблагоприятна позицията от мъжете, защото щом са третирани по различен начин по отношение на заплата, то какво остава за кариерно израстване?

Е, разбира се, сред тези 30% нежелаещи да работят има и такива, които просто не искат да работят. Дали защото следват маминия завет да учат, за да не работят, или защото търсят работата мечта, в която работят малко, а получават много, или просто защото смятат, че са прекалено красиви, за да се трудят. Мотивите им нямат значение, защото всички те водят до един резултат – създават лентяи.

Отказът от кариерно развитие е равносилно на отказ от развитието на човека. Трудът може и да не краси човека, но със сигурност го учи на много неща. Не само на конкретни умения, но и на дисциплина.

Проблемът на жените не само у нас, не е мързелът, а несправедливото третиране. В 21 век, в демократични страни заплатата и повишението да зависи от пола е не просто дискриминационно, но и обидно. Обидно не само за жените, които взимат 14% по-ниски заплати, но и за мъжете, които печелят повече само защото са мъже.

Жените може и да не знаят какво искат, но със сигурност се борят за справедливо третиране на работното място. А тези, които ги мързи да работят, не се интересуват нито от справедливост, нито от равнопоставеност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.