Държавната администрация обмисля нови предложения как да бъде спряно снегонавяването по автомагистрала Тракия. При големия снеговалеж тази зима четири пъти беше затварян участъкът между Бургас и Карнобат. Стотици хора бедстваха десетки часове при първия обилен снеговалеж, а хиляди шофьори след това изпитаха силата на вятъра, който изсипваше снега буквално на пътното платно, без нищо да го спре.

При строителството на автомагистралата е имало и иглолистни, и широколистни дървета, които по проект е трябвало да спират снегонавяванията. Няколко години по-късно от дърветата няма и следа. Оцелели са само залесените скатове, по които все още има следи от снегонавяванията.

Оказва се, че поръчката е включвала само засаждане, а не и поддържането на дърветата. Засадените видове не са били добре укрепени и не са поливани през лятото, когато имат нужда от много вода, коментира пред журналисти Петьо Панайотов, главен агроном на фирма „Бургасцвет”, извършила залесяването. Той е категоричен, че предложените в проекта видове не са били подходящи за целта. Турската фирма, която е строила магистралата, е предложила такъв договор – с избрани дървесни видове от липа, ясен, топола. Те са били по-скоро с декоративна цел, а не със снегозадържащ ефект. Освен това фирмата си е спестила парите за поддържането на дървесните видове. При това положение средства за поддръжка е трябвало да отдели АПИ, но това не е станало.

Според Панайотов най-голям ефект би имало от защитен пояс от кипариси. Дърветата могат да бъдат залесени край самата ограда на аутобана. Още първата година от засаждането на такива видове ще се спира 60 % от снега, твърдят от озеленителната фирма. Всяка година процентът ще се вдига, но пак зависело от прираста на дърветата и грижите, полагани през вегетацията по тях. Ако се направи засаждането през тази есен, ефектът ще го видим още същата зима, посочи Панайотов.

От Балканската академия за иновации са предложили на държавната администрация в Бургас проект за фотоволтаични стени. Произведеният от тях ток може да се ползва за осветление на пътните знаци и на самата магистрала, както и за зареждане на хибридни и електро коли, включително и електрически снегорини. Паната са прозрачни и също могат да бъдат поставени край пътното платно, без да влизат в частните земи.

Такива стени се изграждат бързо и нескъпо с пазарно достъпни материали, обяснява Георги Тончев от Балканска академия за иновации. Според БАИ проектите се самоизплащат, дори и снежинка да не падне и да няма никакви снегонавявания. Вече имало интерес от банки да финансират проектите, защото са устойчиви във времето.

Проектите са изпратени и в АПИ. Отговорът оттам е, че на този етап се проучва възможността за изграждането на снегозащитни съоръжения по трасето на отсечката Карнобат-Бургас от АМ „Тракия“, но и как да бъдат отчуждени частните имоти край магистралата и придобиването им от държавата, за да се разположат върху тях снегозащитни съоръжения. 

Към момента обаче има реални проекти, които не изискват да се отчуждава земя и ако бъдат реализирани в най-подходящия за това сезон, може още през следващата зима да не се стига до затваряне на магистралата. Ако в АПИ държат на всяка цена да има отчуждаване на земи, това без съмнение ще забави цялата процедура, смятат специалистите.

Те дават пример с Германия, където е стартирал национален проект за изграждане по пътищата на 4 000 станции за зареждане на акумулаторни коли, ако токът идва от ВЕИ и е обявен търг.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Липсата на клисари в някои храмове застрашава миряните при инцидент

МВР влиза в църквите за Великден

Липсата на клисари в някои храмове застрашава миряните при инцидент

МВР и по-конкретно пожарната са започнали масирани проверки по църквите по случай предстоящите великденски празници. Униформените проверяват за наличието на пожарогасители, както и дали се спазват всички изисквания за пожарна безопасност.