Снимки

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изтегли от българския и европейския пазар 279 509 LED прожектора, които не отговарят на условията за безопасност, съобщиха от регулаторния орган. Не е ясно обаче колко от тези светещи тела са хванати у нас, обясниха от ДАМТН за „Монитор“.

Финансираната от ЕК проверка

е започнала още през 2016 г., като в инспекциите са се включили 21 контролни органа и организации от следните страни: Австрия, Англия, Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария, Швеция.

Инспекциите са били фокусирани основно върху LED прожектори, които са нови и широко използвани продукти от потребителите за осветление на домове, тераси, дворове и гаражи, уточняват от агенцията.

Според експертите повечето прожектори имали фотоклетки, които се включват при засичане на движение на хора в осветяваното пространство, което ги прави още по-атрактивни на пазара.

В хода на проекта, от територията на европейските страни-участници, били закупени и тествани по отношение на безопасност 90 броя LED прожектори от различни марки и модели.

Обобщените резултати от тестовете по електрическа безопасност и електромагнитна съвместимост показали, че 55 от изпитаните продукти отговарят на стандартите.

5 артикула били със сериозни несъответствия

- имало висок риск за потребителите от попадане под напрежение и удар от електрически ток. Гранични стойности при изпитанията са показали 9 прожектора - те потенциално могат да създадат среден и нисък риск, а несъществени несъответствия имали 21 продукта.

От ДАМТН обясняват, че в резултат на проверките са създадени 12 нотификации в Европейска система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти - RAPEX, като за 5 от тях е сигнализирала българската държавна агенция.

В целия ЕС са били

изтеглени и спрени от разпространение общо 35

различни по марка и модел несъответстващи LED прожектори от пазара, като окончателното им количество ще бъде обобщено след приключване на проекта през есента.

През април миналата година инспекторите на ДАМТН са извършили проверки на още 133 LED прожектора различни по вид, марка и модел в търговски обекти на територията на цялата страна. Резултатите показват, че при 13 светещи тела са установени несъответствия. Сред най-честите нарушения са липса на инструкция за употреба на български език и адрес на отговорните икономически оператори. Според ДАМТН нередностите вече са отстранени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.