Снимки

От фирма „Русгеоком БГ” изпратиха стотици страници становища по възраженията на жителите на Община Генерал Тошево, по време на обществените обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда, по повод инвестиционното намерение на „Русгеоком” да добива природен газ на територията на 18 села. Становищата са публикувани на сайта на общината.

Според председателя на Инициативния комитет по протестите срещу производството на газ, Атанас Атанасов, „Русгеоком” не са отговорили на нито един от въпросите, оправдавайки се с разни други министерства и криейки се зад пропуски в нормативите.

На 236 страници се простират отговорите по възраженията на заинтересовани лица. На възражението, че районът попада в силно сеизмична зона – 8,9 степен по Рихтер, от „Русгеоком” обясняват, че съоръженията са оразмерени да издържат до десета степен, без да обясняват точно как.

Множеството сонди, тежката техника, шумът и вибрациите ще повлияят негативно върху земеделието и пчеларството, основен поминък за хората, бе друго възражение. „Пчелите, както и всички останали домашни растения и културните растения, са обект на контрол от друго Министерство – на земеделието и храните, и респективно от БАБХ”, отговаря „Русгеоком”.

„Няма никакви направени изследвания от тяхна страна за влиянието на производството на газ върху пчелите, върху почвата и водата. Те разчитат на стари данни”, твърди Атанасов.

Други 192 страници включват отговори по възражения в протоколите от проведените публични обсъждания по места.

Хората в Генерал Тошево изобщо не са удовлетворени от мъглявите, както ги наричат, отговори от „Русгеоком” и се стягат за местния референдум на 17 декември, когато ще гласуват за или против добив на газ под земята им. Междувременно, в Генерал Тошево се очаква преди референдума да пристигнат омбудсманът Мая Манолова и зам.-министри.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Катастрофа блокира АМ „Тракия“ в посока Пловдив - Бургас

Катастрофа блокира движението в района на 230 километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив-Бургас. Вследствие на удара движението вече около час е силно затруднено, съобщава "Трафик". Ударът е станал в ранните часове на деня между две леки коли. 

Продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

С устен изпит по журналистика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство“, музикален инструмент или пеене, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.