Снимки

- Г-н Драганов, буквално броени дни преди празниците туроператорска фирма обяви фалит и провали екскурзиите на десетки българи. Какво можем да направим в такава ситуация и възможно ли е да се предпазим, когато избираме агенция?

- Не бих казал, че има някакъв начин да се предпазим от подобна ситуация. Но положителното е, че такива случаи на фалит са изключително редки. У нас имаме около 3600 туроператори, регистрирани от ресорното министерство.

 

- През декември миналата година обаче три туроператора също обявиха фалит. Това не е ли някаква тенденция?

- Не бих казал, става дума за 2-3 случая годишно. Дори в парламентарните комисии по икономика и туризъм се гледат промените в Закона за туризма, които предвиждат подобряване на системата на защита на потребителите в такива случаи. Въпреки това дори и с новите поправки в законодателството ни не сме достатъчно ясни по отношение гарантиране правата на туриста. Причината е, че някои искат да им бъдат преведени парите по сметките веднага, за да бъдат компенсирани заради тревогите. Повечето клиенти държат да им бъде гарантирано същото пътуване, но с друг туроператор. Общо взето, това е търсеното условие. ЕС също изисква да се създаде такъв механизъм, с който да се гарантира обезщетение на туристите в случаи на обявени фалити. От тази гледна точка има различни форми. Това може да стане чрез застраховка, когато застрахователят има сключен договор с туроператори и той поема организацията на пътуването. Така хората ще реализират желаните пътувания на същата цена и резултатът ще е, че потребителите ще са доволни, но и ще се запази доброто име на туроператорите.

 

- Какво ще посъветвате хората, когато избират агенции, за какво да внимават и какво да изискват от фирмата?

- Да предприемат пътувания с агенция, която в случай на несъстоятелност, изплаща обезщетения на клиентите си веднага. Ако това не стане, трябва да им бъде осигурено същото пътуване. В нашето законодателство при подобни фалити е предвидена застраховка. При нея се изисква набор от документи, които туристът трябва да представи - договор за туристическо пътуване и други документи, които да предостави на застрахователя, когато се срещне с него. Тогава ще бъде задействана процедура, която изисква туроператорът да е обявил фалит и той да е признат от банка или застрахователя. Обикновено се дава срок за оздравяване на фирмата, като кредиторите на самото дружество предприемат мерки за това. Но процесът не е незабавен и няма как туристите да бъдат обезщетени на момента. Сега хората, чиито екскурзии бяха провалени, търпят морални щети и няма да бъдат компенсирани от никого. Също така от неприятната ситуация страда и доброто име на туроператорите.

 

- Има ли жалби от туристи през годината, свързани с провалени пътувания? Знам, че този въпрос не трябва да е насочен точно към вас, но като анализатор в бранша би трябвало да имате информация.

- Опитът ми показва, че при всяко едно пътуване има много доволни, но и много разочаровани. Някои се оплакват от начина на организиране на самата екскурзия, от нереализирани очаквания. Така в хората се натрупва горчивина, че не са били защитени. За да може това да бъде уредено и да няма страх в потребителите, когато се записват за каквото и да е пътуване, в момента неправителствени организации работят за сформирането на едно обединение на бранша, което да се занимава с такива случаи. Така потребителите ще знаят, че ще получат услугата, за която са платили.

 

- Къде ще пътува все пак българинът за предстоящите празници?

- Понеже за коледните празници има пет почивни дни и в същото време започва ученическата ваканция, очакваме над 400 хиляди пътувания на територията на страната и около 120 хиляди в чужбина. В същото време 157 хиляди туристи ще дойдат на почивка у нас между коледните и новогодишните празници.

 

- Къде ще празнуват предимно чужденците?

- Предимно в столицата, защото нискотарифните авиокомпании кацат на летище София. Предпочитана дестинация е и Пловдив, но особено търсени са планинските курорти. Имаме много туристи от съседните страни - Гърция, Турция, Сърбия и Македония, които ще почиват в зимните ни курорти.

 

- А в кои курорти ще почива българинът и кои са най-предпочитаните пакети?

  • - Прогнозите ни са, че около 520 хиляди българи ще пътуват около Нова година, за да празнуват с приятели. Общо взето, тогава трафикът е най-интензивен.

  • - Кои са предпочитани от сънародниците ни дестинации в чужбина за посрещането на празниците?

- Най вече съседните Гърция, Сърбия, Турция, Македония, както и Германия, Австрия, Испания, Италия, където е най-голяма българската диаспора.

  • - А характерни ли са за бранша намаленията за тези празници или, напротив, хотелиерите вдигат цените?

- Дните по Коледа и Нова година са сред най-силните и пакетите са продадени отдавна, защото интересът е голям. Дори най-скъпите, които са по 1800-1900 лева, бяха изчерпани най-рано.

  • - Какви са очакванията ви обаче за зимния сезон като цяло, ще бъде ли успешен?

- Да, мисля, че ще е много успешен. За целия период очакваме над 1,2 млн. чужди посетители. Една голяма част от тях са точно с нискотарифните авиопревозвачи. Туристите ще посетят предимно Пловдив и Търново. Около 150 000 чужденци пък ще дойдат у нас на ски. По същия начин имаме и доста посещения, свързани с европейското председателство. То генерира допълнителен интерес към провеждане на конференции, срещи и други събития.

 

Визитка:

Работи в сферата на туризма повече от 30 години

Завършил е Техническия университет в София и УНСС

През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма - екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.

Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за екотуризъм

До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.